Innovatie & Strategie

Carriere
ICT-studenten HU

ICT-student leert vooral door te dóén

Nieuwe onderwijsmethode voor hbo-ICT gericht op doeners

12 februari 2020

Leren wat je zelf wilt als student, ICT-onderwijs zonder ontwikkeling van materialen, onderwijs zonder een docent voor de klas maar met begeleiders, onderwijs zonder tentamens. Kan dit en hoe werkt dit op het hbo? Anita Bosman en Gert van Hardeveld zien voorlopig gunstige resultaten: minder uitval, betere resultaten en tevredenere studenten.

Deze nieuwe didactische trend binnen hbo-ICT-onderwijs wordt door steeds meer hogescholen geadopteerd. En blijkbaar succesvol. Hogeschool Utrecht is hier twee jaar geleden mee van start gegaan. Eerst als pilot voor de derde- en vierdejaarsstudenten. En inmiddels is afgelopen collegejaar een pilot gestart met eerstejaarsstudenten. Hoe werkt dit nieuwe agile en projectgebaseerde onderwijs voor jonge ICT-studenten?

Waarom een nieuwe onderwijsdidactiek?

Ondanks de kleine groei van het aantal ICT-studenten, neemt de behoefte aan ICT'ers alleen maar toe. In het hbo was in 2018 zelfs sprake van een lichte afname van het aantal nieuwe ICT-studenten ten opzichte van 2017. Gezien de stijging van het aantal ICT-vacatures zijn er nog altijd te weinig ICT-studenten. Daarnaast is het diplomarendement laag bij de ICT-studies. Zo valt gemiddeld de helft van de eerstejaars-ICT-hbo- en wo-studenten al uit. Het is van belang om zo veel mogelijk ICT-studenten binnen te houden, gemotiveerd te houden en te laten uitstromen als aankomend ICT-professional.

Jongeren leren tegenwoordig anders. Jongeren leren niet door passief te luisteren, en tentamens zijn niet de beste manier om kennis en kunde te toetsen. Studenten leren door ervaren. Met deze wetenschap zijn wij op zoek gegaan naar een onderwijsdidactiek die beter aansluit op onze ICT-studenten, zodat wij minder uitval van studenten hebben.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!