Management

Klantinteractie
Douane

ICT-problemen douane zorgen voor hinder logistieke sector

Storingen zorgen voor veel meer handmatig werk.

© douane
3 augustus 2022

Storingen zorgen voor veel meer handmatig werk.

De logistieke sector blijft last houden van ICT-problemen bij de Nederlandse douane. Door storingen moeten bedrijven de benodigde administratie nu veel meer handmatig doen, wat tot extra werk en vertragingen leidt. Die treden bijvoorbeeld op als een transport wordt gemist door de extra werkzaamheden, zegt ondernemersorganisatie Evofenedex.

De problemen spelen al een paar weken. Evofenedex is hierover in overleg met de douane en andere partijen. Volgende week is een nieuw overleg, volgens de ondernemersorganisatie een teken dat de problemen nog niet zijn opgelost. "Het hele logistieke proces is verstoord", aldus een woordvoerster.

De storingen zijn niet op één specifieke plek, maar op de verschillende verschepingslocaties in Nederland. De problemen leiden volgens Evofenedex niet per se tot lange rijen bij de douane, maar vooral tot extra werk. Ook woensdag was het volgens berichten op Twitter weer een chaos.

 

De douane bevestigt dat er de afgelopen tijd "een fors aantal storingen" in de aangiftesystemen is geweest waarvan de oorzaak nog niet bekend is. Wel zijn er extra maatregelen genomen om de ICT-systemen beschikbaar te houden. Ondertussen werkt de Douane ook aan een structurele oplossing. De overheidsinstantie begrijpt dat de situatie "heel vervelend is voor bedrijven, omdat de storingen tot vertraging in de logistieke processen kunnen leiden".

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.