Loopbaan

Carriere
ICT-opleiding in Foodvalley leidt ICT’ers op voor regio

ICT-opleiding in Foodvalley leidt ICT’ers op voor regio

Door de opleiding hoopt de regio ICT’ers te behouden voor regionale IT-bedrijven.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Jeroen Bennink
2 november 2018

Door de opleiding hoopt de regio ICT’ers te behouden voor regionale IT-bedrijven.

Om te kunnen voldoen aan de vraag van het bedrijfsleven in de Foodvalley is de Christelijke Hogeschool Ede afgelopen september gestart met twee ICT-opleidingen. De voltijdopleiding HBO-ICT heeft inmiddels 46 studenten, de tweejarige associate degree heeft 11 deelnemers.

De Foodvalley is de regio rond Veenendaal. Acht gemeenten in deze regio werken samen binnen de ICT Campus. Dit programma faciliteert samenwerkingen tussen ondernemers, overheid en onderwijs en verbindt deze partijen om elkaar te versterken en te inspireren. Stichting ICT Valley levert de kennis vanuit de aangesloten ICT-bedrijven.

Doel van het initiatief is om in 2025 het landelijke centrum op het gebied van food, health en technologie te worden. Meer dan 100 IT-bedrijven, de 8 gemeenten, de Wageningen Universiteit, de Christelijke School Ede en andere onderwijsinstellingen werken in dit verband samen.

In die samenwerking komen de partijen een keer per twee maanden samen, vertelt Roelof van der Horst, verantwoordelijk voor de ICT-opleidingen van de CHE. Al snel bleek uit die gesprekken dat de bedrijven moeite hebben om aan goede ICT’ers te komen, net als in andere regio’s. “In de Foodvalley was op dat moment geen opleiding ICT. Studenten gingen naar Utrecht, Arnhem of Nijmegen.” Om de studenten voor de regio te behouden, werd het initiatief tot een nieuwe ICT-opleiding genomen.

Accenten vanuit de regio

De opleiding is een gebruikelijke opleiding HBO-ICT, maar heeft wel accenten die bij de regio passen. “De bedrijven geven ons advies welke onderwerpen we meer of minder aan bod moeten laten komen. De drie sectoren health, tech en food, die hier in de regio volop aanwezig zijn, proberen we in het aanbod van stages en praktijkcases naar voren te brengen”, aldus Van der Horst.

Een wens van de directeur is een lectoraat Bedrijfskunde aan de hogeschool verbinden. “Daartoe is momenteel nog geen geld. Vanuit het lectoraat zou onderzoek gedaan kunnen worden naar hoe de regio presteert, we hebben daartoe onlangs nog een nulmeting gedaan. Een lector kan dat onderzoek als basis gebruiken en aan de slag met de praktische kant van de bedrijfsvragen.”

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.