Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT Nederlands Forensisch Instituut is verouderd

De ICT van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moet worden klaargemaakt voor de toekomst. Het is een van de drie uitdagingen waar het instituut de komende jaren voor staat, schrijft het in haar jaarbericht. Mede door hogere lasten voor ICT en apparatuur kreeg het de begroting het afgelopen jaar niet sluitend.
Nederlands Forensisch Instituut
© NFI
NFI

Volgens directeur Marc Elsensohn zijn de hogere structurele kosten aan ICT en apparatuur echt noodzakelijk. “Niets doen is geen optie meer.” Daarom worden over de begroting van 2022 nog gesprekken gevoerd met het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In een interview met NRC zegt de directeur dat de ICT van het instituut dermate verouderd is dat het niet meer verantwoord is. Het belangrijkste systeem dat het NFI heeft draaien is Promis, waarin rapporten worden opgeslagen. Het systeem stamt uit 2003.

Promis

Een visitatiecommissie schreef over Promis al aan de Tweede Kamer dat de beheerslast van het systeem te groot is door de huidige verhouding run versus change. De visitatiecommissie zag dat “met een agile werkwijze nu stap voor stap functies van Promis worden overgezet naar een nieuwe opzet voor het primair proces. Bij de vernieuwing wordt ook de verbetering van de uitwisselbaarheid van gegevens met de keten meegenomen.” In december tijdens de visitatiedagen ontbrak wel een meerjarig beeld voor de gewenste veranderingen in de komende jaren, schreef de commissie toen.

Digitale innovaties

Dat de ICT verouderd is, betekent niet dat het digitaal onderzoek bij NFI op een laag pitje staat. In het jaarbericht schrijft het instituut de afgelopen periode belangrijke innovaties in digitaal onderzoek te hebben doorgevoerd. “Van het openbreken van telefoons tot het toepassen van Artificial Intelligence bij analyses van in beslag genomen materiaal als foto’s, video’s en geluidopnames.”

Een andere digitale innovatie is de software die NFI ontwikkelde samen met de FBI en het NIST (National Institute of Standards and Technology. Deze software kan kras-en indruksporen op kogels en hulzen afkomstig uit vuurwapens automatisch vergelijken. “Het automatiseren van het vergelijkend sporenonderzoek moet het visuele onderzoek van de vuurwapendeskundigen versterken.” Ook zijn er verdere stappen gezet in de ontwikkeling van software voor de automatische interpretatie van DNA-profielen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in