Development

Branche
ICT-leveranciers in transport en logistiek verenigen zich

ICT-leveranciers in transport en logistiek verenigen zich

In DALTI worden de eerste stappen gezet om technische begrippen op eenzelfde manier uit te leggen.

Infrastructuur © CC0 Public Domain Wikimediaimages
28 september 2018

In DALTI worden de eerste stappen gezet om technische begrippen op eenzelfde manier uit te leggen.

ICT-leveranciers die actief zijn in de sector logistiek en transport hebben zich verenigd in een nieuwe branchevereniging DALTI. De Dutch Association of Logistics and Transport IT Suppliers heeft inmiddels 22 aangesloten leden, verwachting is dat de vereniging de komende tijd nog zal groeien tot meer dan 25 aangesloten bedrijven.

Volgens secretaris Frank Kindt van DALTI hebben leveranciers veel interesse om zich aan te sluiten, onder andere Ortec en Centric hebben dat al gedaan. “Ik denk dat we bijvoorbeeld op het gebied van Transport Management Systemen de belangrijke partijen aan ons hebben gebonden. Op het gebied van TMS bedienen deze partijen samen zo’n 80 procent van de markt.”

Een jaar geleden kwamen een aantal partijen met elkaar in gesprek, legt Kindt uit aan AG Connect. “We zochten naar manieren om beter met elkaar om te gaan. Niet alleen bedrijven onderling, maar ook op technisch gebied. Je ziet dat organisaties zich vaak zorgen maken over het koppelen over maken of dat het meer kost dan je vantevoren denkt.”

Speerpunten

Belangrijke speerpunten voor DALTI zijn samenwerken en standaardisatie. De vereniging heeft daartoe een aantal werkgroepen in het leven geroepen, zoals de werkgroep standaardisatie. Kindt: “De eerste stap is het omschrijven van begrippen. Praten we over hetzelfde. Iedereen kent de term rit, maar gaat het dan om een adres of een dag lang meerdere adressen bezoeken.” Volgende stappen zijn het daadwerkelijk standaardiseren en het uitwisselen van data.

Ook denkt Kindt dat door het verenigen van partijen de leveranciers beter kunnen samenwerken met overheden of andere organisaties. “Veel van ons zitten al in stuurgroepen, maar dan gaat het altijd om individuen. Door er een vereniging achter te scharen krijgt een stem meer body.”

Blockchain

Kennisoverdracht is een andere vorm van samenwerking. “Blockchain is een technologie waarover binnen de sector veelvuldig gesproken wordt. Dat kan elke partij zelf uitvinden, maar we kunnen ook een expert vragen om ons eens uitleg te geven”, zegt Kindt.

DALTI had dinsdag 25 september de eerste bijeenkomst. Belangrijke speerpunten voor DALTI zijn samenwerken en standaardisatie. De vereniging werkt nauw samen met de brancheorganisaties evofenedex en TLN en SUTC (beheers- en expertisecentrum voor logistieke ICT standaarden) en overheden. Leveranciers die al zijn aangesloten zijn onder andere Centric en Ortec.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.