ICT-Kring Delft: vijf jaar succesvol lokaal samenwerken

23 mei 2008
In 2003 had Ruud van Wijngaarden, de voorzitter van de Kamer van Koophandel in Delft, een lumineus idee. In korte tijd had hij kennisgemaakt met drie Delftse IT-bedrijven die in zijn ogen onnodig dubbel werk deden: ze bouwden elk een eigen contentmanagementsysteem (CMS). Veel kennis van de mores in de omgang van softwareproducerende bedrijven had Van Wijngaarden niet. Het idee om samen een CMS te bouwen, kwam te vroeg. Omdat de ontwikkelkosten van een CMS bij klanten in rekening gebracht konden worden, waren de CMS’en zelf destijds uitermate gevoelig voor concurrentie. In het open-sourcetijdperk kun je voor een CMS met goed fatsoen nauwelijks nog geld vragen. Van Wijngaarden krijgt vijf jaar later helemaal gelijk met zijn constatering van onnodig dubbele werk.

Om die drie bedrijven te helpen aan dat onnodige werk te ontkomen, organiseerde Van Wijngaarden een lunch. Niet lang daarna ontstond de ICT-Kring Delft, naar eigen zeggen het succesvolste lokale netwerk van IT-ondernemers in Nederland. Tijdens die lunch spraken de directeuren van de drie bedrijven met elkaar af elk twee concurrenten te bellen om ze uit te nodigen voor de eerste borrel. Joris Kleinveld (33) is directeur van Auxilium, een van de drie ‘founding’ kringbedrijven en ook penningmeester van de ICT-Kring Delft. “Ik hield toen zelf twee concurrenten in de gaten en die belde ik. Die eerste borrel werd door negen bedrijven bezocht. Na vijf jaar heeft de ICT-Kring Delft 119 deelnemende IT-bedrijven, van eensmanszaken tot en met Exact. Samen zijn de Delftse-kringbedrijven goed voor vierduizend arbeidsplaatsen, dat is 10 procent van de lokale werkgelegenheid. Sinds de oprichting van de ICT-Kring vijf jaar geleden, ging er slechts één bedrijf failliet. Die zat in de winkelautomatisering”, zegt Kleiveld.

Bij inventarisatie van de registers van de Kamer van Koophandel bleek dat er in Delft maar liefst zeshonderd ICT-bureaus actief zijn. “Wij sloegen stijl achterover van dat aantal”, zegt Kleinveld. “Daar zaten ook studenten, amateurs en holdinkjes tussen. We zijn uitgegaan van 250 serieuze bedrijven met samen drieduizend personeelsleden. Een netwerk opzetten om opdrachten die de ontvanger zelf niet wilde of kon uitvoeren, aan elkaar door te geven. Dat was de bedoeling. Om zoveel mogelijk opdrachten in Delft te houden. “Een klant vraagt om een Flash-klus. Als je zelf nooit Flash-werk doet, schuif je het door naar een Kringlid die dat wel goed doet. Je klant is blij en een ander Delfts IT-bedrijf ook.”

De kracht van de opzet ligt volgens Kleinveld daarin, dat het netwerk wordt gedreven door ondernemers, en niet door contributie of subsidie. “We komen er samen verder mee. Om het goed te laten werken, moet je elkaar leren kennen. Ken je elkaar eenmaal, dan zie je snel in dat je elkaar echt kunt helpen. Daarnaast is er voor Delfste IT-professionals ook vakinhoudelijk wat te halen bij de ICT-Kring: sessies om kennis over technologische ontwikkelingen te delen en in eigen beheer ontwikkelde leergangen, bijvoorbeeld die over Software Projecten Plannen, die nu door de derde groep op rij wordt gevolgd.

De vaart is er allesbehalve uit. De contacten met twee aanvankelijk schier onneembare Delftse IT-vestigen, TNO en de Technische Universiteit van Delft, zijn recentelijk gelegd en werpen nu hun vruchten af. De ICT-Kring organiseerde een reis naar Silicon Valley waarbij de gemeente Delft, TNO en de TU Delft van de partij waren. Kleinveld: “We hebben een gezamenlijk platform opgezet om de samenwerking tussen TU, gemeente, TNO en de ICT-Kring vorm te geven, Profiel 015. Er bestaan hier in Delft allerlei innovatieve ideeën die op uitvoering wachten. Een aantal daarvan kan zo de markt in. We brengen de markt naar de kennis, in plaats van de kennis naar de markt, dat is volgens ons de sleutel voor succes. De ondernemers moeten brood zien in de presentaties die gegeven worden. En als ze dat zien, dan gaat het verder bijna vanzelf.”

Kleinveld geeft als voorbeeld een project dat door zijn bedrijf Auxilium is uitgevoerd: wkgemist.nl. Op de TU was een algoritme ontwikkeld dat automatisch samenvattingen van voetbalwedstrijden kan maken. Een selectie van de hoogtepunten van een wedstrijd, zonder de herhalingen. “Daar hebben we een demo van gemaakt , de site wkgemist.nl omheen gebouwd en een prijs mee gewonnen.”
Gisteren vierde de ICT-Kring Delft zijn vijfde verjaardag met een indrukwekkend Lustrumsymposium, waarbij er veel aandacht was voor de manier waarop Delftse IT-ondernemers succesvol samenwerken. Na vijf jaar is de ICT-Kring klaar voor de volgende stap. Wat er in Delft volgens Kleinveld nog aan ontbreekt, is de zichtbaarheid van ICT. “Op dit moment wordt er begonnen met de aanleg van Technopolis, een groot hightechbedrijventerrein tussen de campus van de TU en de snelweg A13 naar Rotterdam. Als ICT-Kring Delft zijn we met de gemeente Delft, de TU en TNO plannen aan het maken om de Delftse ICT op één plek de zichtbaarheid te geven die het verdient en nodig heeft. Een mooie mix van jonge ‘startups’, volwassen IT-bedrijven en hoogwaardige kennisinstellingen die elkaar helpen. Dat is voor ons de belofte van Technopolis.” 
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!