ICT kost steeds meer stroom

23 oktober 2009

Tebodin becijfert in de Energiemonitor 2008 het ICT-gerelateerde elektriciteitsverbruik op 9,5 terawattuur. Dat is 7,7 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsconsumptie. In 2006 was het aandeel van ICT in de stroomconsumptie nog 7,3 procent. Van het totale energieverbuik in Nederland nam ICT in 2008 ongeveer 2 procent voor zijn rekening.

De sterkste groei viel te constateren bij rekencentra. Het elektriciteitsgebruik steeg daar 52 procent, veel meer dan de 33 procent die werd verwacht in Tebodins Energiemonitor 2006. Tebodin verklaart dat uit een snellere uitbreiding van de datacentra – met 40.000 in plaats van 25.000 vierkante meter – en door het groeiend videoverkeer over internet. Datacenters waren in 2008 goed voor 10 procent van het ICT-gerelateerde energiegebruik.

Huishoudens hebben met 67 procent het hoogste aandeel in het ICT-gerelateerde energiegebruik. Dat heeft deels te maken met het feit dat Tebodin het energiegebruik van tv’s en videoapparatuur meetelt. Die zijn goed voor een 28 procent van het ICT-gerelateerde energiegebruik in huishoudens, en grotendeels verantwoordelijk voor de groei daarin. De trend naar grotere, platte tft-beeldschermen speelt daarbij een hoofdrol. Ook constateert Tebodin dat televisies gemiddeld zo’n 20 minuten per dag langer aanstaan dan in 2006 doordat ze gebruikt worden als videoscherm voor spelletjes.

Ook het computergebruik thuis blijft stijgen. In 2008 zat men gemiddeld 6,9 uur per week te internetten, 8 procent meer dan in 2006. Ook het offline gebruik van de computer stijgt. Door de groeiende populariteit van laptops leidt dat vooralsnog niet tot stijgend energiegebruik. Laptops zijn drieënhalfmaal energiezuiniger dan desktops met tft-monitor, aldus Tebodin.

Het gebruik in kantoren is stabiel gebleven. Een lichte groei in de kantoorpopulatie en toenemende populariteit van stroomvretende gecombineerde printers/scanners/faxapparaten werden gecompenseerd door groeiend gebruik van laptops en terugdringen van energiegebruik door uitbesteding.

Kantoren nemen 13 procent van het ICT-gerelateerde energieverbruik voor hun rekening. Het gebruik in communicatienetten – goed voor 10 procent van het ICT-gerelateerde elektriciteitsverbruik – groeide licht. Toename van het verkeer en versnelde overstap naar UMTS werden grotendeels gecompenseerd door het terugbrengen van het aantal zendmasten na het uit de markt treden van Telfort en Orange.

Zonder speciaal beleid stijgt het ICT-gerelateerde elektriciteitsverbruik tot 2020 met 73 procent, voorspelt Tebodin. Als de huidige initiatieven worden uitgevoerd – zoals een maximum aan het verbruik van tv’s, verlaging van het verbruik van apparaten in stand-bymodus, implementatie van de meerjarenafspraak energie-efficiëntie met de ICT-branche – dan kan de stijging beperkt blijven tot 26 procent.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!