Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-detacheerders zien omzet met 26% toenemen

Het gaat financieel gezien goed met detacheerders in de IT-sector in Nederland. De omzet nam in het derde kwartaal van 2022 met 26% toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toch kunnen er op de korte termijn uitdagingen zijn, voorspelt ABN AMRO in een recent verschenen sectorprognose over 2023.
Programmeren
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Dat de omzet van IT-detacheerders zo gestegen is, heeft volgens de Vereniging van Detacheerders in Nederland (VVDN) te maken met de sterk gestegen vraag naar IT-personeel. "Security vraagstukken en cloudoplossingen zijn ingewikkelde processen en vormen de oorzaak van deze stijging. Daarnaast is ‘data’ het nieuwe goud en elke organisatie heeft met datatransitie te maken."

En ook de energietransitie zorgt voor groei, zeker op het gebied van engineering. Engineers zijn bijna niet te vinden, waardoor de omzet in deze detacheringstak met 18% is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. 

Groeiparel van de economie

ABN AMRO voorziet op de korte termijn echter mogelijke uitdagingen, zo zegt de bank in een sectorprognose. "Gezien de nadruk op de factor arbeid in de zakelijke dienstverlening en de grote krapte op de arbeidsmarkt zijn personeelstekorten de grootste belemmering voor bedrijven. Zo vertalen tekorten aan arbeidskrachten zich in dalende volumes en een stijgende werkdruk, vooral bij uitzendbureaus en detacheerders." Maar blijkt er sprake van een groeivertraging of een milde recessie, dan kan de trend mogelijk keren, doordat de arbeidsbemiddeling dan weer op gang kan komen.

De prognose van de bank voor de sector Technologie, Media en Telecom (TMT) is juist rooskleurig, ook al noemt het 2022 tot op heden een zwaar jaar. Dit jaar kwamen in 2022 de waarderingen "onder druk te staan, werden grote overnames stilletjes geparkeerd – met de overname van Twitter door Elon Musk als noemenswaardige uitzondering – en gingen investeerders weer moeilijke vragen stellen over verlieslatende bedrijfsmodellen". Tegelijkertijd steeg de rente, wat ook IT-ondernemers raakt.

Beter dan de hele markt

Toch noemt ABN AMRO de TMT-sector de "groeiparel van de Nederlandse economie", omdat de sector sinds 1995 gemiddeld met maar liefst 3 procentpunt meer groeit dan de economie in zijn geheel. Ook voor 2023 voorspelt de bank weer groei: de verwachting is dat de sector met 4% gaat groeien. "Zo zorgt de voortgaande digitalisering voor een toenemende vraag naar clouddiensten, softwareoplossingen en de daarvoor benodigde IT-infrastructuur."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in