Loopbaan

Carriere
zomer

ICT-beroepen zijn het minst seizoengevoelig

Hoogste vacaturegraad nog altijd in ICT.

© CC0,  Stevebidmead
9 april 2019

Hoogste vacaturegraad nog altijd in ICT.

De seizoengevoeligheid van de WW-instroom verschilt sterk per beroep. Het minst seizoengevoelig zijn ICT-beroepen en managers, terwijl de agrarische, pedagogische en technische beroepen juist het meest seizoengevoelig zijn.

Dat blijkt uit de publicatie ‘Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen’ van UWV, dat dit keer als speciaal thema de seizoenpatronen in de WW-instroom heeft. Uit de gegevens van UWV blijkt dat de instroom in de WW piekt in de winter en het laagst is in de lente. Verder blijkt dat er ook regionale verschillen zijn. De seizoenvariatie is het sterkst in het noorden van het land. 

Figuur 1.2 geeft de seizoenvariatie per beroepsklasse weer:

De seizoenvariatie van de WW-instroom is voor ICT-beroepen net iets meer dan 1%, terwijl die voor agrarische beroepen bijna 10% is.

Het aantal WW-uitkeringen in de ICT daalt nog steeds, net als de werkloosheid. Maar de daling is wel minder groot dan het gemiddelde over alle beroepen, bleek eerder al uit gegevens van UWV waarover AG Connect berichtte.

Hoogste vacaturegraad

Verder blijkt uit de publicatie dat vergeleken met een jaar geleden het aantal vacatures het meest is gestegen bij de technische en de transportberoepen. De ICT-sector heeft nog steeds de hoogste vacaturegraad, terwijl die in het onderwijs het laagst is. De vacaturegraad meet het aantal openstaande vacatures per 1000 banen van werknemers. Dat is een goede maatstaf om de vacatureontwikkeling per sector te vergelijken, ongeacht de grootte van die sector.

In het vierde kwartaal van 2018 is de vacaturegraad 30 over alle sectoren. Vergeleken met een jaar geleden is de vacaturegraad in bijna alle sectoren toegenomen (Figuur 3.1). Voor de ICT-sector is de vacaturegraad met 61 veruit het hoogst. Alleen de bouw komt er met een vacaturegraad van 52 nog enigszins bij in de buurt. Vorig jaar bedroeg de vacaturegraad voor de ICT-sector nog 57.

Gespannen arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volgens UWV nog steeds gespannen. “Veel werkgevers ondervinden problemen bij het vinden van geschikt personeel. De krapte is het grootst bij ICT-beroepen, technische beroepen en transportberoepen”, licht een woordvoerder toe. Het aantal openstaande vacatures voor ICT-beroepen bedroeg in de laatste drie maanden van 2018 15.100. Dat zijn er 14% meer dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder.

De 15 beroepen waar de arbeidsmarkt in het 4e kwartaal van 2018 volgens de spanningsindicator van UWV het meest krap is ziet er als volgt uit:

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.