ICT-bedrijven krijgen wat meer lucht

23 oktober 2009

De omzetdalingen ten opzichte van het derde kwartaal 2008 domineren het beeld. Maar daar staat tegenover dat men – zij het meestal door stringente besparingen – de winst wel weer zag toenemen. En waar verlies werd geleden, viel dat verlies eigenlijk altijd mee. Maar wat de bedrijfsleidingen vooral een hart onder de riem stak, was dat ze de omzet wat zagen opkrabbelen ten opzichte van het tweede kwartaal.

Zelfs de bedrijven die verlies leden, zagen lichtpuntjes. Mobieltjesfabrikanten Nokia en Sony Ericsson hadden last van slappe vraag naar ‘minder slimme’ mobiele telefoons. Maar bij Sony Ericsson was men opgelucht dat het verlies minder hoog uitviel dan eerder dit jaar werd gevreesd. En Nokia had het verlies vooral te danken aan de slechte gang van zaken bij de joint venture Nokia Siemens Networks, waarvoor het een voorziening van 908 miljoen euro moest treffen. Het zag de vraag naar mobieltjes echter al wel weer aantrekken. De prognose van de krimp van de marktvraag in 2009 is teruggebracht van 10 naar 7 procent.

AMD boekte ook verlies, maar putte toch enig optimisme uit het feit dat ondanks een teruglopen van de omzet en oplopen van het verlies ten opzichte van het derde kwartaal van 2008, de omzet wel 18 procent hoger lag dan in het tweede kwartaal van dit jaar. AMD ziet marktherstel in het verschiet, al durft het nog niet te geloven in herstel in het vierde kwartaal.

Onder de twaalf grotere IT-bedrijven die hun derdekwartaalcijfers voor sluiten van de krant op woensdagmiddag publiceerden, was Apple de absolute topper. Apple draaide zijn beste kwartaal ooit, dankzij de verkoop van 25 procent meer Macs en 7 procent meer iPhones.

Ook Google draaide een uitstekend kwartaal, met name dankzij aantrekkende advertentiebestedingen op internet. Dat gaf topman Eric Schmidt aanleiding voor de uitlating: “Het moge duidelijk zijn dat er nog veel onzekerheid is over het tempo van economisch herstel, maar wij geloven dat we het ergste van de recessie achter ons gelaten hebben.” Concurrent op afstand Yahoo! moest wel een omzetdaling rapporteren, maar wist de winstgevendheid sterk te verbeteren. Het vierde kwartaal zal niet onderdoen voor het derde, verwacht Yahoo!.

Tata Consultancy Services deed het ook uitstekend, ondanks het feit dat de gemiddelde uurkosten die TCS in rekening kon brengen 2 procent daalden. TCS wist dat te compenseren door het acquireren van dertig nieuwe klanten en door werk te verschuiven naar regio’s waar de loonkosten nog lager liggen.

Ook Atos Origin meldt dat de markt voor IT-diensten wat aantrekt. Het bedrijf presenteerde nog geen winstcijfers, en zag de omzet dalen. De teruggang bij consulting (- 12 procent) en bij system integration (- 14 procent) deed de groei bij managed operations volledig teniet. Maar anders dan in voorgaande kwartalen raakte het orderboek wel beter gevuld. Dit jaar konden al voor 4 miljard orders worden geschreven, en dat bedrag ligt 5 procent hoger dan vorig jaar om deze tijd.

De overige bedrijven lieten allemaal eveneens een omzetdaling zien, maar niemand toonde zich ontevreden. Topman Samuel J. Palmisano van IBM toonde zich bijvoorbeeld optimistisch over 2009. IBM ligt op koers om volgend jaar het doel te bereiken van 10 tot 11 dollar winst per aandeel. IBM moest wel in alle divisies een teruggang in de omzet rapporteren, maar het heeft in de dienstentak nu voor 134 miljard dollar onderhanden werk, tegen 129 miljard een jaar terug.

Aan nieuwe contracten schreef IBM voor 11,8 miljard dollar bij in het derde kwartaal. Dat was 7 procent minder dan vorig jaar. Maar het vierde kwartaal ging uitstekend van start, met op de eerste twee dagen de ondertekening van contracten ter waarde van 1 miljard dollar.
Ook Intel ziet de vraag aantrekken: het verwacht dat de verkopen van zijn chips in het vierde kwartaal 7 procent hoger zullen liggen dan in het derde kwartaal.

ASML boekte wel veel minder winst dan in het derde kwartaal van 2008, maar sloot voor het eerst in een jaar wel weer een kwartaal met winst af. ASML kreeg bovendien voor 777 miljoen euro bestellingen binnen. Het orderboek raakte daarmee in het derde kwartaal 30 procent beter gevuld: ASML had eind september voor 1,3 miljard euro aan bestellingen binnen. De chipmachinefabrikant verwacht in het vierde kwartaal een zelfde niveau van bestellingen. 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!