Beheer

Netwerken
VS

ICANN nu alleen de baas over internet

Rechtszaak van Amerikaanse staten mocht niet baten

© CC0 Pixabay
3 oktober 2016

Rechtszaak van Amerikaanse staten mocht niet baten

De ICANN is nu geheel zelfstandig de baas over het internet, zonder bemoeienis van de Amerikaanse regering. De afgelopen decennia had die overheid een zeer grote vinger in de pap bij de uitgifte van internetnamen, maar dat is nu voorbij. Vier staten hadden nog op de valreep geprobeerd om dit bij de rechter te voorkomen, maar dat is ook niet gelukt.

Volgens de staten zou de nieuwe structuur een gevaar vormen voor de vrijheid van meningsuiting. De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) hield al sinds 1998 toezicht op de inrichting van internet, daarbij steeds op de vingers gekeken door de Amerikaanse overheid.

Volgens veel Amerikanen is dat de juiste manier van werken omdat "internet nu eenmaal in de VS is uitgevonden". Anderen zagen in de bemoeienis van de overheid juist een gevaar voor de onafhankelijkheid van het internet. Dat één land de macht heeft over het Domain Name System (DNS) beschouwen zij als ongewenst. Ondanks dat de Amerikaanse regering haast nooit heeft ingegrepen in het hele proces. Formeel wat er een veto-recht, maar daarvan is maar zelden gebruik gemaakt.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.