Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM valt eigen supercomputeraanbod aan met HPC-cloudvariant

IBM gaat de servers in zijn clouddatacentra met elkaar verbinden met Infiniband, het hogesnelheidsnetwerk voor gebruik binnen high performance datacentra. Het gaat om de servers die klanten als 'bare metal' kunnen afnemen om zo een alternatief voor een supercomputer te creëren.
servers tekening
© Pixabay
Pixabay

IBM verwacht dat organisaties daarmee nog makkelijker voor cloudtoepassingen zullen kiezen. "Bedrijven kiezen nu al wel de cloud voor standaard IT-workloads, maar ze willen ook hun high-performance workloads naar de cloud overhevelen of de cloud gebruiken als uitbreiding op wat ze zelf aan capaciteit in huis hebben", zegt Lance Crosby, CEO van IBM's SoftLayer clouddivisie.

Door Infiniband toe te passen, kunnen de prestaties aanzienlijk verbeteren. De doorvoersnelheid van een enkele verbinding ligt op maximaal 56 Gbps terwijl met Ethernet niet meer dan 40 Gbps kan worden bereikt. Bovendien ligt de latency (vertraging op de lijn) bij Infiniband lager dan bij Ethernet. De hogere prestaties stellen klanten in staat een paar honderd servers te clusteren voor een enkele taak en zo workloads te verwerken waar normaal een supercomputer voor nodig is.

Supercomputermarkt raakt in beweging

IBM kan met het aanbod van High Performance Computing (HPC) vanuit de cloud een verschuiving teweeg brengen in de markt voor supercomputers. Deze zijn nu doorgaans in gebruik in de eigen datacentra van financiële instellingen, ingenieursbureaus en onderzoeksinstellingen van hoger onderwijsinstellingen en farmaceutische bedrijven. IBM is zelf een van de belangrijke leveranciers in deze supercomputermarkt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in