Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Power5-processor

IBM: multithreading op Power5-chip

IBM's serverprocessor krijgt in de 5e generatie SMT ingebouwd.

© IBM
20 augustus 2003

IBM gaat de Power5-chip uitrusten met ‘multithreading’-technologie, waardoor de chip meerdere taken (‘threads’) tegelijkertijd zal kunnen uitvoeren. Dit heeft IBM bekendgemaakt op de Hot Chips-conferentie over chipontwerp aan de Stanford University.

In testopstellingen draaien de AIX-, OS/400- en Linux-besturingssystemen op de met multithreading uitgeruste Power5-chip. IBM verwacht op basis van de resultaten een prestatieverbetering van de Power5-chip voor servers van gemiddeld 40 procent. Naar verwachting zal de chip komend jaar op de markt verschijnen.

De kern van de multithreadingtechnologie draait om het reduceren van de tijd dat subcomponenten van een processor niets doen. Zo is de ‘floating point unit’ bijvoorbeeld de meeste tijd kwijt aan het wachten op de decimale rekensommen die hij voor andere subcomponenten moet uitvoeren. Uitvoerende onderdelen zijn ongeveer 25 procent van de tijd actief en toepassing van multithreading kan dat aanzienlijk verhogen doordat onderdelen relatief onafhankelijk naast elkaar kunnen werken. De Power5-chip lijkt met zijn twee kernen op vier losse processors. (cna)

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!