Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM: Kosten datalekken in 5 jaar met 12% gestegen

De kosten van datalekken zijn de afgelopen 5 jaar met maar liefst 12% gestegen. Gemiddeld kost een lek 3,92 miljoen dollar. Met name bij bedrijven uit het middensegment is een flinke stijging te zien.
Datalek
© Shutterstock
Shutterstock

Dat blijkt uit onderzoek van IBM naar de financiële impact van datalekken. De consequenties van een lek zijn vooral groot voor bedrijven met minder dan 500 medewerkers. Gemiddeld bedraagt de schade van een datalek in dit segment 2,5 miljoen dollar, wat een behoorlijke hap is uit de omzet die voor dit type bedrijf vaak niet boven de 50 miljoen dollar uitkomt.

Uit het rapport blijkt verder dat meer dan de helft van de datalekken het gevolg is van een cyberaanval. De schade van een cyberaanval bedroeg het afgelopen jaar gemiddeld 1 miljoen dollar. Hoewel mega-datalekken minder vaak voorkomen, zorgen datalekken van meer dan 1 miljoen records voor een verlies van 42 miljoen dollar. Datalekken van meer dan 50 miljoen records kosten naar verwachting 388 miljoen dollar, becijferden de IBM-onderzoekers.

Oefening baart kunst

Bedrijven die regelmatig tests uitvoeren en een ‘incident response team’ hebben, maken gemiddeld 1,23 miljoen dollar minder verlies vergeleken met bedrijven die geen voorzorgsmaatregelen treffen. Verder blijkt uit het onderzoek van IBM dat datalekken in de gezondheidszorg het meest kosten. Dat is overigens al voor het 9e jaar op rij het geval. Een gemiddelde zorgorganisaties verliest maar liefst 6,5 miljoen dollar bij een datalek. Dat is 60 procent meer dan bedrijven uit andere sectoren.

In het Cost of a Data Breach Report is dit jaar voor het eerst ook onderzocht hoe lang de financiële impact van een datalek aanhoudt. Zo’n 67% van de kosten worden gemaakt in het eerste jaar na het lek, 22% in het jaar erop en 11% in de jaren daar weer na. Vooral voor organisaties in de zorg, de financiële wereld, energie en farmacie zijn de kosten in het tweede en derde jaar hoog.

Kostenbesparende maatregelen

Bedrijven die gebruik maakten van security automation technologieën konden de kosten na een datalek zo’n beetje halveren: gemiddeld 5,16 miljoen dollar voor bedrijven die hier geen gebruik van maakten, tegen gemiddeld 2,65 miljoen dollar voor organisaties die dit wel deden. Uitgebreid gebruik maken van encryptie is ook een kostenbesparende factor: gemiddeld namen de kosten na een datalek hierdoor af met 360.000 dollar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in