Innovatie & Strategie

Blockchain
Koffie

IBM, Douwe Egberts en Rabobank tonen blockchain-app op CES

Koffie te traceren tot de boeren.

© CC0 - Pixabay.com Alexas_Fotos
6 januari 2020

Koffie te traceren tot de boeren.

IBM toont deze week op Amerikaanse technologiebeurs CES 2020 samen met een reeks koffieproducenten en de Rabobank het Farmer Connect traceability platform, dat is gebaseerd op blockchaintechnologie.

De bedrijven hopen met de app tegemoet te komen aan de behoefte bij consumenten meer inzicht te krijgen of de koffie die zij drinken afkomstig is uit een keten waar verantwoord wordt omgegaan met betrekking tot de productiemethoden en waar de koffieboeren een eerlijk loon kunnen verdienen.

Nadat de koffiebonen zijn geoogst leggen deze doorgaans een ingewikkelde route af via coöperaties, exportbedrijven, vervoerders, importeurs, koffiebranders, distributeurs en winkelbedrijven. Al deze tussenhandelaren hebben hun eigen systemen waardoor de informatie over het product dat de consument in handen krijgt, vaak sterk gefragmenteerd is.

App maakt consument toezichthouder

Consumenten kunnen straks de QR-code op de verpakking scannen met de Thank my farmer-app om beter inzicht krijgen. De app haalt gegevens op uit de IBM Food Trust blockchain. Door deze informatie te gebruiken bij de aankoopbeslissing hebben zij een toezichthoudende rol op het hele proces. IBM hoopt hiermee een platform te creëren waar ook de partijen in de tussenhandel kunnen beschikken over betrouwbare informatie met betrekking tot de keten.

Het platform komt begin 2020 beschikbaar en naar verwachting gaan steeds meer partijen hun informatie toevoegen aan de blockchain. Aan de ontwikkeling doen nu mee: Beyers Koffie, The Colombian Coffee Growers Federation (FNC), Itochu, Jacobs Douwe Egberts (JDE), The J.M. Smucker Company, Rabobank, RGC Coffee, Volcafe, Sucafina en Yara International.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.