IBM dicht kloof op opslaggebied

21 oktober 2004
In feite heeft IBM twee series opslagsystemen op de markt gebracht, die samen de opvolger zijn van het Enterprise Storage System (ESS). Dit laatste is beter bekend onder de naam Shark, ooit een codenaam tijdens de ontwikkeling. De opvolgers zijn getooid met de namen DS6000 en DS8000.
De apparatuur maakt gebruik van dezelfde microcode die ook al werd toegepast in de ESS, alleen draait deze software nu op aanmerkelijk snellere processoren. Het stuurgedeelte van de DS-families is gebouwd rond de Power5 processoren en dat zorgt voor een grote snelheidswinst vergeleken met die ESS.
De Totalstore DS 8000, zoals de volledige naam luidt, heeft de grootste capaciteit van de twee nieuwe modellen. In de behuizing is plaats voor maximaal 640 diskdrives, die goed zijn voor een totale capaciteit van 192 terabyte. In de DS 6000 kunnen maximaal 224 disks worden geplaatst, wat goed is voor iets meer dan 67 terabyte.
De opslagsystemen kunnen desgewenst worden gesplitst in logische partities, een techniek die afkomstig is van het mainframe. In eerste instantie kan een DS 8000 in tweeën worden gedeeld, waarbij elke partitie geheel autonoom werkt. In een later stadium kan het aantal mogelijk partities worden vergroot, waarbij IBM zich laat leiden door de uitkomsten van overleg met de gebruikers in zogeheten customer councils. Dat zijn periodieke bijeenkomsten met vertegenwoordigers van de gebruikerspopulatie waar een inventarisatie van de wensen plaatsvindt.
De nieuw aangekondigde opslagsystemen zijn compatibel met de systemen die IBM voor de midrange beschikbaar heeft. Er is dus geen sprake meer van een kloof tussen de kleine opslagdozen en de Enterprise opslagsystemen. Met de DS 6000 probeert IBM ook een graantje mee te pikken van die midrange opslagmarkt, die volgens cijfers van IDC in 2008 een omvang zal hebben van 5,8 miljard dollar. Om het apparaat aantrekkelijk te maken voor gebruik in een klein bedrijf zijn de onderdelen waar mogelijk geminiaturiseerd. Dat wil zeggen dat het opslagsysteem zo min mogelijk ruimte inneemt. Ook is veel aandacht besteed aan de energieconsumptie, de kleinere modellen hebben genoeg aan zo’n 550 watt. "Een doorsnee strijkbout gebruikt al meer", aldus een woordvoerder van IBM.
De aangekondigde opslagsystemen zullen begin december in ons land verkrijgbaar zijn. Op de systemen wordt standaard een garantie gegeven van vier jaar. Voorheen bood IBM een garantie van 1 of 3 jaar op zijn opslagsystemen.

Horloge met geheugen
De Belgische firma Amerone is leverancier van een horloge met ingebouwde memory stick. Er zijn twee uitvoeringen van het onthoudend uurwerk leverbaar, met een capaciteit van respectievelijk 128 en 256 megabyte. Een audio-speler is ingebouwd, waarvan het geluid met een koptelefoontje met 1,50 meter snoer te beluisteren valt. Het horloge kan ook worden gebruikt voor het opnemen van spraakboodschappen. Wat de muziek betreft zijn drie formaten mogelijk, te weten MP3, WMA en ADPCM.

Aanraakschermen worden groter
De firma Elo heeft een tweetal aanraakschermen ontwikkeld, die een beelddiagonaal van 19 inch (ruim 48 centimeter) hebben. Het ene model, de 1925L kan op het bureau worden geplaatst, model nummer twee met nummer 1947L moet ingebouwd worden. Het inbouwmodel is voorzien van een speciale stevige beschermlaag, de zogeheten SecureTouch Surface Wave. Door deze laag is het scherm bestand tegen ruwe aanrakingen, zoals die in een drukke buitenomgeving plaats zouden kunnen vinden. De schermen worden op de markt gebracht door importeur Digit uit Druten.
Stabiplan heeft zijn Stabiplan Helpdesk-software uitgebreid met de module Remote Support. Helpdesk-medewerkers kunnen hiermee op afstand op het systeem van de klant een aanwijzingen geven op het scherm. Het werkt als volgt: de klant klikt op de supportsite van Stabiplan op het programma en start het op met een code die hij krijgt van de helpdesk. Hij geeft aan welke programma’s de helpdeskmedewerker moet bekijken en die kijkt dan mee en geeft met pijlen aan waar de klant moet kijken. Tegelijk vertelt hij over de telefoon wat de klant moet doen. Dit moet het verhelpen van klachten zeer sterk versnellen.
» » »
Epson introduceert met de Epson F-3200 een filmscanner met de mogelijkheid voor batch scans van 35 mm kleinbeeld- en middenformaatfilms. De scanner biedt mogelijkheid om negatieven, dia’s en films te digitaliseren.
De films en foto’s kunnen bij het scannen gelijktijdig worden gerestaureerd door de verwijdering van stof en krassen met de scansoftware SilverFast Ai 6 is geen intensieve nabewerking meer nodig.
De scanner is geschikt voor gebruik met zowel een pc als een Macintosh en wordt via USB 2.0 high-speed- of IEEE 1394 (Firewire)-interface op de computer aangesloten.
» » »
Nu de radardetector voor het signaleren van snelheidscontroles wettelijk is verboden, komt Siemens VDO automobilisten te hulp met een nieuw VDO Dayton navigatiesysteem dat de bestuurder waarschuwt voor zowel ‘vaste’ als ‘mobiele’ snelheidscontroles. De locaties van vaste flitspalen zijn vastgelegd op de nieuwe wegenkaart-cd-roms en posities van de mobiele controles worden - evenals file informatie - via het TMC-signaal uit de ether opgepikt. Bij het met te grote snelheid naderen van een snelheidscontrole geeft het systeem automatisch en tijdig en signaal. Voor twee tientjes per jaar kunnen fervente overtreders zich abonneren op updates van de flitspalen-cd-roms.
» » »
Voor e-mailarchiveringssoftware van KVault kan men tegenwoordig terecht bij Veritas. Het in storage-management gespecialiseerde Vertias nam KVault vorige maand over. De KVault-software zorgt voor beleidsgebaseerde archivering van bedrijfskritieke informatie in Microsoft-applicaties zoals Exchange, SharePoint en Office. Speciale aandacht is daarbij besteed aan de indexerings- en archiveringsfuncties, waardoor behalve opslag ook een efficiënt terugzoeken mogelijk wordt.
» » »
Voor wie geen kabels wil trekken of gaten wil boren, is er nu naast het draadloze WLan de mogelijkheid van een lokaal datanetwerk op basis van het lichtnet. Het in Kortrijk gevestigde Bizz-in-motion laat weten daartoe de zo geheten MicroLink dLan-producten van het Duitse merk Devolo in huis te hebben. Via de dLan USB kunnen verschillende netwerkcomputers over het 230-volt wisselstroomnet internettoegang delen en onderling communiceren.
» » »
Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf kunnen gebruik maken van een on line boekhouding, die wordt aangeboden door de Bedrijvendatabank uit Amsterdam. Voor de kleine ondernemers is een speciaal abonnement op deze dienst in het leven geroepen, dat de naam AccountancyLight heeft gekregen. Voor een bedrag van 239 euro per maand kunnen de gebruikers van de dienst 7 dagen per week 24 uur per dag hun administratie laten uitvoeren.
» » »
Onder de naam Eco 4200X heeft Maxdata een nieuwe notebook op de markt gebracht. Het apparaat werkt met een Pentium M processor en heeft voor opslag van gegevens een harde schijf van 40 GB aan boord. Voor het inlezen van geheugenkaarten is een geïntegreerde kaartlezer aanwezig, die overweg kan met SD, MMC, Memory Stick en Smart Media flashkaartjes. Voor de notebook wordt een adviesprijs van 849 euro (excl. BTW) gehanteerd.
» » »
SAP for Wholesale Distribution is een nieuwe brancheoplossing, die bestaat uit de core enterprise software van SAP, aangevuld met nieuwe maatwerkapplicaties. De combinatie is bedoeld voor groothandels en distributeurs en ondersteunt bij consolidatie, regulatie en realisatie van klantentrouw en serviceniveau.
» » »
Siebel Systems heeft een nieuwe reeks software op het gebied van business intelligence geannonceerd. Deze analytische toepassingen bieden via gepreconfigureerde schema’s inzicht in de stand van zaken ten aanzien van belangrijke bedrijfsfuncties. Het gaat dan om zaken zoals verkoop, serviceverlening, marketing, financiën, inkoop, personeelszaken, operaties en supply chain management.
» » »
Cartesis, aanbieder van software voor Business Performance Management (BPM), heeft een reseller-overeenkomst gesloten met Ascential Software Corporation. Laatstgenoemde richt zich op zakelijke gegevensintegratie. De twee partijen willen een consistente brug slaan tussen BPM en zakelijke toepassingen. Die brug zal worden gerealiseerd door nog te ontwikkelen software.
» » »
Kingston Technology introduceert CompactFlash Elite Pro geheugenkaarten in capaciteiten van 2 en 4 GB. In combinatie met apparatuur die daarvoor geschikt is leveren de nieuwe kaarten een leessnelheid van 10 MB/s en schrijfsnelheid van 8 MB/s. De kaarten van 2 GB kunnen in vrijwel alle digitale apparaten worden gebruikt. De 4 GB kaarten vereisen specifieke stuursoftware die niet in elk apparaat al voorhanden is. Daardoor zijn ze niet geschikt voor gebruik in combinatie met sommige bestaande MP3-spelers, PDA’s en camera’s.
» » »
PeopleSoft heeft een nieuwe methode ontwikkeld om gebruikers te laten overstappen op nieuwe versies van de software. De strategie draagt de naam Peoplesoft Now en het is beschikbaar voor PeopleSoft Enterprise-, EnterpriseOne- en World-klanten. Wie van de overstapregeling gebruik maakt, kan 3 maanden lang gratis gebruik maken van de services die PeopleSoft biedt voor beheer. Bovendien krijgen ze een jaar lang gratis toegang tot de didactische inhoud van de opleidingsmodules voor de software.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!