Hyper-V Cloud als nieuw wapen tegen VMware

12 november 2010

 Basisingrediënten hiervoor vormen de servers van de zes leveranciers Dell, Fujitsu, Hitachi, IBM, HP en NEC, samen goed voor 80 procent van de servermarkt. “Hiermee geeft Microsoft het stempel ‘cloud’ aan zijn virtualisatieoplossing en System Center-software”, stelt analist Derrick Harris van het Amerikaanse onderzoeksbureau GigaOm. Eerder al heeft VMware dat met succes gedaan met zijn virtualisatiesoftware. Verstandig dus van Microsoft, meent Harris. “Gezien het grote marktaandeel van VMware moet Microsoft zijn gebruikers de Hyper-V-is-cloud-computing-verbinding helpen maken als het in wil lopen op marktleider VMware.” Volgens recente cijfers van IDC heeft VMware een marktaandeel van ruim 31 procent in virtualisatiesoftware en Microsoft met Hyper-V een marktaandeel van ruim 16 procent.

Microsoft maakte zijn Hyper-V Cloud-programma bekend tijdens het evenement TechEd Europe 2010 in Berlijn. Het bedrijf richt zich nu heel sterk op cloud computing. Eerder dit jaar introduceerde het al Windows Azure, zijn publieke cloudaanbod. Brad Anderson, corporate vice president Management and Services Division van Microsoft: “We besteden nu 80 procent van onze R&D aan de cloud. We zijn wel als laatste gestart maar groeien nu heel snel.”

Het programma voorziet in een Hyper-V Cloud Fast Track-programma. Dit biedt richtlijnen voor het opzetten van een private cloud met de servers van zes grote leveranciers. Voor elk van deze leveranciers biedt het softwarebedrijf een referentiearchitectuur voor een private cloud. Bovendien biedt het een migratiepad naar de publieke cloud. Van daadwerkelijke interoperabiliteit is echter nog geen sprake. Microsoft heeft binnen het Hyper-V Cloud-programma zeventig serviceproviders wereldwijd als partners die de infrastructuur as-a-service bieden. En meer vooralsnog niet, stelt Harris. Brad Anderson ziet dat heel anders. “Er is wel degelijk interoperabiliteit. Wij migreren bijvoorbeeld binnen onze eigen IT-afdeling zoveel mogelijk applicaties al naar Azure. Maar dan moeten die wel te beheren zijn met dezelfde tools als in bestaande datacentra worden gebruikt. En dat kan allemaal vanuit een console.”

Anderson voorziet voorlopig meer interesse in private dan in publieke clouds, voornamelijk omdat organisaties nog twijfels hebben over de veiligheid van hun gegevens in een publieke cloud. “Maar ze kunnen ook Azure in hun eigen datacentra laten draaien. Dat geeft klanten het gevoel dat ze hun eigen private cloud draaien. En die geruststelling hebben ze nodig. Met cloud computing staan we nu wel aan het begin van een van de grootste transities in de IT. Dat zal tijd kosten, maar op den duur zal het gewoon worden om het te gebruiken.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!