Overslaan en naar de inhoud gaan

Hynix brengt voorlopig bod uit op Elpida

Elpida Memory vroeg op 27 februari faillissement aan. Dalende chipprijzen en de dure yen hebben het bedrijf de das omgedaan. Afgelopen woensdag (28 maart) verloor het bedrijf zijn beursnotering in Tokio. Elpida ontstond in 1999 uit de fusie van de DRAM-activiteiten van NEC en Hitachi.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Met een eventuele overname van Elpida zou Hynix zijn positie ten opzichte van landgenoot Samsung Electronics en Micron Technology uit de Verenigde Staten kunnen verstevigen. Elpida nam in het 3e kwartaal van 2011 naar schatting 12 procent van de wereldmarkt voor dynamische geheugenchips (DRAM’s) voor zijn rekening. Marktleider Samsung was goed voor 45 procent en Hynix voor 22 procent.

Hynix beraadt zich nog op definitief bod

Door nu snel een bod op Elpida uit te brengen, is Hynix potentiële mededingers een slag voor. Uit documenten die Hynix vrijdag deponeerde blijkt dat het bedrijf nog nadenkt over een definitief bod. Dat zal gebeuren na een uitgebreid boekenonderzoek bij Elpida (‘due diligence’).

Eerder vandaag meldde persbureau Bloomberg dat ook de Japanse elektronicafabrikant Toshiba broedt op een bod op Elpida. Toshiba zou zowel in overname op eigen houtje als in samenwerking met andere partijen geïnteresseerd zijn. Dit bericht is gebaseerd op uitlatingen van een hooggeplaatste functionaris van Toshiba die anoniem wil blijven.

Toshiba is al producent van NAND-flashgeheugens. Met een mogelijke inlijving van Elpida zou het bedrijf in één klap ook een sterke positie in DRAM’s krijgen. In 2001 trok Toshiba zich juist terug van de erg conjunctuurgevoelige DRAM-markt om zich op flashchips te concentreren.

Zwakke pc-markt deed DRAM-prijzen kelderen

De prijzen van DRAM’s zijn afgelopen jaar gekelderd doordat de vraag naar pc’s achterbleef bij de prognoses. Het dieptepunt werd bereikt in november, met een prijs van 0,71 dollar voor een DDR3-geheugenchip van 2 gigabit (256 MB). In september 2010 moest voor zo’n chip nog 4,85 dollar worden betaald.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in