Loopbaan

Carriere
Leerkracht

Hybride docenten dragen bij aan toekomst van IT-onderwijs

Kun je met één of twee dagen per week lesgeven het lerarentekort oplossen?

23 juni 2020

De tekorten onder het aantal IT’ers blijven maar toenemen, maar nieuwe IT’ers opleiden blijkt ook lastig. Het is namelijk minstens net zo moeilijk om IT-docenten te vinden. Hybride docenten – die zowel in het onderwijs als daarbuiten werken - kunnen mogelijk een oplossing bieden.

Maar liefst 75 procent van alle vacatures voor ICT-docenten in het voortgezet onderwijs en op het mbo is volgens de Monitor Techniekpact van 2020 moeilijk vervulbaar. Een groot probleem, want zonder IT-docenten verdwijnt het keuzevak informatica van de scholen. Ook op het hbo blijkt het vaak lastig om IT-docenten te vinden, wat de stroom nieuwe IT’ers flink kan beperken.

Tegelijkertijd klinkt er al lange tijd een roep om meer kruisbestuiving tussen het IT-onderwijs en de arbeidsmarkt. Curricula zijn door het hoge tempo van de technologische ontwikkelingen snel verouderd en de kennis van leerlingen en studenten sluit lang niet altijd aan op de vraag vanuit de markt.

De hybride IT-docent kan hier een interessante oplossing voor zijn. Dit zijn mensen die één of twee dagen per week als docent werken en de andere dagen als IT’er. Op die manier wordt er praktijkervaring de klas ingehaald en het tekort aan IT-docenten mogelijk iets minder. Diverse middelbare scholen en IT-opleiders als Bit Academy maken hier ook al gebruik van.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!