Innovatie & Strategie

Wetenschap
Wil van der Aalst

Humboldt-prijs van 5 miljoen euro voor Data Science-prof Van der Aalst

Grootste Duitse wetenschappelijke prijs

Will van der Aalst © Bart van Overbeeke
30 mei 2017

Grootste Duitse wetenschappelijke prijs

Professor Wil van der Aalst heeft de prestigieuze Duitse Alexander von Humboldt-wetenschapsprijs gewonnen. Van Aalst, hoogleraar Informatiesystemen aan de TU Eindhoven, krijgt daardoor 5 miljoen euro tot zijn beschikking voor onderzoek.

Van der Aalst is genomineerd door de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule in Aken. De 51-jarige hoogleraar richt zich onder meer op process mining en data science. Hij is tevens wetenschappelijk directeur van het Data Science Center Eindhoven, en lid van het KNAW en de Academia Europaea.

Van Aalst behoort wereldwijd tot de meest geciteerde informatici. Hij wordt zeer hoog gewaardeerd. In wereldwijde lijsten voor de meest geciteerde onderzoekers op het gebied van informatica en elektrotechniek staat hij al jaren in de top 15 – momenteel op nummer 14. Hij is de enige Nederlander in de top 250.

Een Alexander von Humboldt Professoraat is met een bedrag van 3,5 tot 5 miljoen euro de hoogste Duitse wetenschapsprijs. Elke Duitse universiteit kan een aantal topwetenschappers hiervoor voordragen in alle wetenschapsgebieden. In elke ronde worden er 3 tot 5 prijzen toegekend. De prijs wordt gefinancierd door de Duitse overheid en wordt elk jaar toegekend aan maximaal 10 ‘internationaal leidende onderzoekers’ uit andere landen. Doel is hiermee topwetenschappers naar Duitsland te halen. Een belangrijk onderdeel van de prijs is namelijk dat een universiteit de prijswinnaar een leerstoel aanbiedt waar deze het prijzengeld aan onderzoek gaat besteden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.