Beheer

Security
verdriet

'Humanitaire gegevens' gestolen bij Rode Kruis

Data over gevluchte of vermiste mensen en hun familie buitgemaakt bij cyberaanval.

© Rode Kruis
20 januari 2022

Data over gevluchte of vermiste mensen en hun familie buitgemaakt bij cyberaanval.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) is het slachtoffer geworden van een massale cyberaanval. Cybercriminelen hebben beslag weten te leggen op gegevens van meer dan 515.000 "extreem kwetsbare mensen", van wie sommigen op de vlucht waren voor conflicten, meldt het ICRC op zijn website.

"Het gaat om mensen die op zoek zijn naar familieleden, nadat zij hen door een ramp, conflictsituatie of detentie uit het oog zijn verloren", meldt het Rode Kruis nu. "De data zijn afkomstig van minstens zestig Rode Kruis-verenigingen wereldwijd. Het Nederlandse Rode Kruis onderzoekt momenteel of ook gegevens van het Nederlandse Rode Kruis op de getroffen servers staan."

Kwetsbare mensen in gevaar

De hulporganisatie verklaart dat het zich ernstige zorgen maakt over het risico dat deze datadiefstal met zich mee brengt. “Een cyberaanval op data van mensen die vermist zijn maakt het lijden voor hun familieleden alleen maar erger. We zijn verbijsterd dat deze humanitaire informatie doelwit is van een cyberaanval. Deze cyberaanval brengt kwetsbare mensen in gevaar”, zegt Robert Mardini, hoofd van het Internationale Rode Kruis.

De data gaat om Restoring Family Links-gegevens. Die site van het ICRC is momenteel buiten werking, volgens de placeholder-pagina is dat 'vanwege onderhoud'. In de nieuwsverklaring geeft het Rode Kruis aan dat het systeem achter deze hulpverleningsdienst noodgedwongen is gesloten. De hulporganisatie benadrukt dat de nu bekendgemaakte aanval géén betrekking heeft op informatie van de eigen vrijwilligers, Ready2Helpers of aanmeldingen bij het Ik-ben-veilig-netwerk.

Oproep aan de daders

Er zijn vooralsnog geen directe aanwijzingen wie de daders zijn of kunnen zijn. De aanval was gericht op een extern bedrijf in Zwitserland dat de data van het ICRC beheert. Momenteel is er geen indicatie dat de informatie op de servers verder is gelekt of gedeeld. Topman Mardini van het ICRC doet een beroep op de aanvallers: "Deze actie kan nog meer pijn en leed veroorzaken bij mensen die al heel veel hebben moeten meemaken. Doe alsjeblieft het juiste. Deel, verkoop of lek deze data niet".

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.