Management

Branche
afluisteren

'Huawei hielp Afrikaanse landen met spionage'

Leverancier ontkent conclusies onderzoek Amerikaanse krant.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Good Eye Might Follow
15 augustus 2019

Leverancier ontkent conclusies onderzoek Amerikaanse krant.

Technici van de Chinese telecomgigant Huawei hebben Afrikaanse regeringen geholpen met het bespioneren van politieke tegenstanders. 

Dat conclueert The Wall Street Journal op basis van eigen onderzoek. Huawei zelf ontkent het bericht en spreekt van "ongegronde beschuldigingen".

Het Chinese concern is een grote speler in Afrika. Daarbij zouden tevens hulpmiddelen zijn verkocht die de overheden daar gebruiken voor digitaal toezicht en censuur. Ook zouden werknemers van Huawei bepaalde diensten hebben verricht die tot nu toe onder de pet gebleven zijn. Er zou geen bewijs zijn gevonden dat de top van Huawei in China op de hoogte was van deze praktijken.

Onderscheppen gecodeerde informatie

In tenminste twee gevallen in Oeganda en Zambia zouden Huawei-technici geholpen hebben bij spionagewerk, waaronder het onderscheppen van gecodeerde communicatie met behulp van spyware die lijkt op de Pegasus-software van het Israëlische bedrijf NSO Group.
Ook zou er gebruik zijn gemaakt van mobiele gegevens om de verblijfplaatsen van mensen te achterhalen, aldus de krant. Het spionagewerk was uitsluitend in opdracht van de overheden van die landen. In geen van de gevallen waren er indicaties dat de Chinese overheid meeluisterde.

Huawei is de laatste tijd erg omstreden. De Amerikanen plaatsten het concern al op de zwarte lijst omdat Huawei een gevaar voor de nationale veiligheid zou vormen. Washington verdenkt Huawei van nauwe banden met de Chinese overheid en beticht het bedrijf van spionagepraktijken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.