Innovatie & Strategie

Security
Huawei

Huawei geschorst door internationale securitygroep

Chinese telecomleverancier is niet langer lid van internationale samenwerking voor cybersecurity.

© Huawei Huawei
18 september 2019

Chinese telecomleverancier is niet langer lid van internationale samenwerking voor cybersecurity.

Huawei maakt voorlopig geen deel meer uit van een internationaal samenwerkingsverband voor cyberveiligheid. Het Chinese bedrijf is geschorst als lid van het Forum of Incident Response and Security Teams, afgekort FIRST. Daarin werken bedrijven, overheden en deskundigen samen om grote cyberaanvallen tegen te gaan en informatie over kwetsbaarheden te delen.

De schorsing van Huawei als FIRST-lid is woensdag gemeld door de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. De internationale groep die is opgericht om snel te reageren op cyberdreigingen wereldwijd heeft op basis van juridisch advies het lidmaatschap van Huawei tijdelijk opgezegd. Op de ledenlijst van FIRST staat achter de naam van Huawei dat het bedrijf "suspended" (geschorst) is.

De organisatie voor cybersecurity heeft echter niets naar buiten gebracht. Wanneer de schorsing is ingegaan, is dan ook niet bekend, en de reden voor de straf ook niet. Acht Nederlandse instellingen zijn lid van FIRST, waaronder het Nationaal Cyber Security Centrum, zorgbeveiliger Z-CERT en bedrijven als ING, KPN en Rabobank.

Huawei ligt al langere tijd onder een vergrootglas. Volgens de Verenigde Staten werkt het techbedrijf, dat onder meer netwerkapparatuur en mobiele telefoons maakt, samen met de Chinese overheid. De VS hebben Huawei daarom op een zwarte lijst gezet. Overheidsinstellingen en bedrijven kunnen daardoor in veel gevallen niet meer in zee gaan met de Chinese onderneming.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.