Overslaan en naar de inhoud gaan

Huawei: 'Amerikaans handelsverbod heeft geen invloed op productie 5G-basisstations'

Huawei start in oktober met de massaproductie van 5G-basisstations die geen Amerikaanse onderdelen bevatten. Als gevolg van een handelsverbod mag Huawei geen zaken doen met Amerikaanse bedrijven. Ondanks de sancties claimt Huawei dat het volgend jaar meer dan twee keer zoveel 5G-stations kan produceren.
Shell Pernis
© KPN
KPN

Dit jaar maakt Huawei naar verwachting 600 duizend 5G-basisstations, waarvan een deel nog Amerikaanse onderdelen gebruikt. In 2020 wil de fabrikant 1.5 miljoen stations produceren, vrij van Amerikaanse componenten. Dergelijke stations zijn in augustus en september getest en de massaproductie start in oktober. Dat liet Huawei-ceo Ren Zhengfei weten op een conferentie, aldus persbureau Reuters

In het begin gaat het bedrijf vijfduizend stations per maand maken. Dat moeten er geleidelijk meer worden. De prestaties van de nieuwe 5G-stations zijn volgens Huawei-president Will Zhang 'niet slechter' dan huidige stations. Hij liet Reuters ook weten dat het bedrijf 'positieve verrassingen' heeft meegemaakt, maar gaf geen details. 

5G-stations voor providers wereldwijd

De honderdduizenden 5G-stations worden verkocht aan telecomproviders over de hele wereld. Huawei schroeft de productie op omdat steeds meer providers 5G-netwerken optuigen. Dat gebeurt in de Verenigde Staten, maar ook in Europese en Aziatische landen. Nederlandse providers werken hier ook aan; T-Mobile is vooralsnog koploper en belooft eind volgend jaar landelijk 5G. Huawei is de grootste producent van netwerkapparatuur. 

Dat het Chinese bedrijf - verplicht - gestopt is met het gebruiken van Amerikaanse onderdelen, wil overigens niet zeggen dat Huawei zo verder wil. Ceo Zhengfei vertelde Reuters dat Huawei  indien mogelijk - nog steeds Amerikaanse onderdelen wil gebruiken omdat het 'emotionele banden' onderhoudt met verschillende Amerikaanse leveranciers. 

5G-techniek in licentie

Eerder deze week maakte Zhengfei al bekend dat Huawei bereid is zijn 5G-technologie in licentie te geven aan Amerikaanse bedrijven. De fabrikant wil zo duidelijk maken dat zijn technieken zonder gevaren zijn. De Amerikaanse overheid heeft Huawei in mei op een zwarte lijst gezet omdat het bang is dat de Chinese overheid Huawei-apparatuur gebruikt voor spionage. 

Het handelsverbod is tweemaal uitgesteld voor bepaalde activiteiten van Huawei. Het uitstel was onder meer bedoeld om contractuele verplichtingen tussen Huawei en Amerikaanse telecombedrijven netjes af te ronden. Vandaag zei de Amerikaanse overheid dat nieuw uitstel onwaarschijnlijk is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in