Development

Datamanagement
DRM handboeien

HTML5 krijgt mogelijk DRM ingebakken

Een nieuwe ontwerpstandaard maakt het mogelijk auteursrechtelijk beschermde media direct in de browser af te spelen.

© CC0 - Pixabay GDJ
8 maart 2017

Een nieuwe ontwerpstandaard maakt het mogelijk auteursrechtelijk beschermde media direct in de browser af te spelen.

De nieuwe standaard Encrypted Media Extensions (EME) is niet onomstreden. Bovendien is het maar de vraag of hij geratificeerd kan worden.

Het voorstel werd gisteren gepubliceerd door de werkgroep Encrypted Media Extensions (EME) van het World Wide Web Consortium (W3C). Wanneer de standaard wordt geïmplementeerd is het niet langer nodig om voor het afspelen van auteursrechtelijk beschermde video browserplugins als Flash of Silverlight te gebruiken. De standaard omvat een aantal application programming interfaces (API's) waarmee een interactie met decryptiemodules is te maken. Daarmee heeft de ontwikkelaar dus de mogelijkheid een geschikte Digital Rights Management-technologie te kiezen.

De werkgroep heeft vanaf het begin van zijn werkzaamheden in 2013 te maken met veel weerstand. Onder meer de Electronic Frontier Foundation (EFF) en de Free Software Foundation hebben het opstellen van de EME afgekeurd. Zo is er onder meer een petitie opgesteld die door 15.000 mensen werd ondertekend en een open brief gepubliceerd tegen het ontwikkelen van de specificaties. Deze zouden strijdig zijn met het uitgangspunt dat 'het web een universeel ecosysteem  moet zijn, gebaseerd op open standaarden en volledig te implementeren door iedereen onder gelijke voorwaarden zonder toestemming of onderhandeling.'

De specificaties zijn strijdig met dit uitgangspunt door sites in staat te stellen 'specifieke bedrijfseigen software van derden af te dwingen of zelfs speciale hardware of besturingssystemen". Volgens de actiegroepen was HTML5 een stap in de goede richting door Flash aan de kant te zetten en daarmee het gebruik van (DRM) Digital Rights Management. Dat laatste wordt nu weer teruggedraaid.

EME-werkgroep heeft geen tijd meer

Het mandaat van de EME werkgroep loopt echter tot eind april. Specificaties van een werkgroep zonder mandaat kunnen niet meer behandeld worden. De enige ontsnapping voor de werkgroep is een verlening van het mandaat aan te vragen. Dat verzoek is ook vorig jaar gedaan. De Advisory Committee van de W3C kon echter niet tot een consensus komen mede vanwege de discussie over het uitgangspunt van de EME die al vier jaar woedt.

Standaard of geen standaard

Maar ook al wordt het EME-concept geen officiële standaard, zal de aanpassing van HTML5 toch zijn weg naar gebruik op het web vinden. Internetgiganten als Google, Microsoft en Netflix hebben al veel werk gestoken in het implementeren van de specs, waardoor er een industriestandaard zal ontstaan, met of zonder goedkeuring van de W3C.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.