Innovatie & Strategie

Cloud
Britse regering

HPE uit zich tegen cloud-first overheidsbeleid VK

Brits beleid voor cloud-first is geen succes, claimt HPE.

© British Parliament
27 september 2021

Brits beleid voor cloud-first is geen succes, claimt HPE.

HPE spreekt zich uit vóór hybrid cloud en stipt aan dat cloudstrategieën nog ontbreken bij Britse overheidsorganisaties. De entepriseleveracier heeft een manifesto gepubliceerd waarin het de gang naar public cloudgebruik neerzet als misplaatst en zelfs mislukt. Het moet gaan om resultaten van ICT en niet om waar workloads draaien, argumenteert HPE.

De regering van het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft in 2013 beleid ingevoerd waarbij overheidsinstanties cloud-first moeten zijn. De verplichting is dat instanties voor de aanschaf van nieuwe IT-diensten een cloudoplossingen moeten overwegen en dan specifiek een publieke cloud, zo schrijft The Register. Public cloud krijgt daarmee voorrang boven vormen als private cloud, hybrid cloud of een community-aanpak, zo valt te lezen in de Government Cloud First policy, die begin 2017 nog is aangepast.

Voldoe, of leg uit

Overheden en daaronder vallende organisaties mogen wel andere oplossingen kiezen, maar moeten dan wel kunnen aantonen dat ze dan meer waar voor het overheidsgeld krijgen. HPE voert nu campagne tegen dit jaren oude overheidsbeleid om public clouds 'voor te trekken'. De ICT-leverancier, die op het gebied van publieke clouds geen marktleider is, gebruikt hierbij niet alleen zijn eigen manifesto (pdf) en een promotiefilm.

De campagne omvat ook een rapport op basis van een Wob-verzoek (Wet openbaarheid bestuur). Daaruit komt onder meer naar voren dat bijna tweederde van de overheidsorganisaties nog altijd geen aparte (dedicated) cloudstrategie hebben. Departementen zouden op nadelen zijn gestuit na cloudmigraties door middel van lift-and-shift (dus door legacy-applicaties ongewijzigd over te hevelen naar cloudomgevingen).

Resultaten, in plaats van 'waar'

HPE argumenteert dat het cloud-first beleid van de Britse overheid niet gericht is op gewenste resultaten en hoe die te behalen. Het overheidsbeleid zou domweg draaien om waar data en workloads zich zouden moeten bevinden; in publieke clouds. Een hybride aanpak is veel zinniger, aldus de leverancier van on-premises ICT en ook hybride cloudoplossingen. De campagne van HPE is opgezet in samenwerking met marketingbedrijf Dark Matter, niet te verwarren met de omstreden securityfirma DarkMatter in de Verenigde Arabische Emiraten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.