Branche
Logo Hewlett Packard Enterprise

HPE splitst zichzelf ook nog eens op

HPE stoot de Enterprise Services-tak af zodat deze kan fuseren met CSC.

6 juni 2016

Een ‘spin-merger’, noemt HPE de deal. De Enterprise Services-divisie wordt afgesplitst en gaat fuseren met CSC. Daarmee is de ontmanteling van het voormalige HP-imperium – dat ontstond door megafusies met onder andere Compaq en EDS – compleet.

Nog maar 7 maanden terug werd de afsplitsing van de pc- en printerdivisie gefinaliseerd. Die in belangrijke mate op de consumentenmarkt gerichte tak mocht de naam HP houden. Het deel dat zich ontfermde over producten en diensten voor de zakelijke markt ging verder als HPE. Eind maart 2017 vallen ook de diensten weg, als aandeelhouders en toezichthouders akkoord gaan met de deal.

Na de fusie ontstaat een dienstenleverancier met een jaaromzet van 26 miljard dollar die gerealiseerd wordt bij ruim 5000 klanten in meer dan 70 landen. Van die omzet brengt HPE 18 miljard in. Toch neemt het in de deal genoegen met de helft van de aandelen in de nieuwe onderneming en de helft van de zetels in de directieraad. De cruciale posities in de directie worden in eerste instantie vervuld door mensen van CSC. Mike ­Lawrie, CEO van CSC wordt CEO van de fusie-­onderneming, CSC’s CFO Paul Saleh is de beoogde CFO. HPE levert in de persoon van Meg ­Whitman wel de voorzitter van de directieraad.

HPE gaat zich voortaan concentreren op het ­leveren van infrastructuurcomponenten. Op veel terreinen – van servers tot switches – speelt HPE een vooraanstaande rol; in veel marktsegmenten is het ook marktleider. Maar die positie is niet zo comfortabel als het lijkt. Behalve concurrenten vormen ontwikkelingen als toenemend gebruik van cloud- en de mobiele oplossingen een uitdaging voor HPE. Juist daarom is de afsplitsing verstandig, zegt Meg Whitman – die ceo blijft van HPE – omdat de sterkere balans, investeringsstrategie en kostenstructuur zullen resulteren in een snellere groei, hogere marge en een robuustere vrije cash flow.

 

Dit artikel verscheen eerder in AutomatiseringGids 11 2016.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!