Overslaan en naar de inhoud gaan

HP moet schadevergoeding betalen voor blokkeren huismerkcartridges

HP heeft onrechtmatig gehandeld bij het blokkeren van de huismerkcartridges van webwinkel 123inkt.nl in 2016. Dat heeft het Hof Amsterdam besloten in een hoger beroep. Volgens de rechter heeft HP onjuist en gebrekkig geïnformeerd over de oorzaak en oplossing van de wereldwijde blokkade van huismerkcartridges in 2016. Het bedrijf moet nu een schadevergoeding betalen.

HP besloot in september 2016 om huismerkcartridges te blokkeren in zijn printers. Klanten kregen daardoor een foutmelding te zien: “Probleem met cartridge. Een of meerdere cartridges lijken te zijn beschadigd. Verwijder de cartridges en vervang ze door nieuwe cartridges.” Volgens 123inkt.nl was er echter niets mis met de cartridges van hun huismerk.

Later bleek dat HP de firmware van zijn printers had aangepast, waardoor de chip op cartridges van huismerken niet meer gelezen konden worden. Daardoor functioneerde de cartridges niet meer. 123inkt.nl wilde dergelijke problemen in de toekomst voorkomen en richtte daartoe de Stichting 123inkt-huismerk op, die zich inzet om eventuele schade vergoed te krijgen voor zijn deelnemers.

De stichting stapte naar de rechter vanwege de kwestie. De rechter kwam in 2017 met een negatief vonnis voor de Stichting, die daarna in hoger beroep ging. Nu heeft de rechter bepaald dat HP onrechtmatig gehandeld heeft, schrijft Stichting 123inkt-huismerk in een persbericht. Ook vindt de rechter dat HP aansprakelijk is voor de geleden schade van de deelnemers van de Stichting. Hoe groot die schade is, moet nog bepaald worden. 

Langlopend gevecht

HP en 123inkt.nl zijn al jaren in diverse rechtszaken verwikkeld. Naast de zaak over de schadevergoeding speelde ook nog een rechtszaak over octrooien van HP. In 2014 stapte HP naar de rechter met de claim dat de chips op de huismerkcartridges van 123inkt.nl inbreuk maakte op een octrooi van het bedrijf. De chips zouden teveel overeenkomsten hebben met de geheugenchips op de cartridges van HP zelf.

De webwinkel won die rechtszaak en ook het hoger beroep. HP liet het daar echter niet bij zitten en ging nog in cassatie. In april dit jaar kwam er een einde aan deze strijd, toen de Hoge Raad ook in het voordeel van 123inkt.nl oordeelde. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in