HP domineert markt x86-servers

11 februari 2011

Dat concludeert Computer Profile op basis van 4200 interviews over het gebruik van servers met Nederlandse bedrijfsvestigingen met ten minste vijftig mede­werkers.

Bij het bedrijfsleven is HP, met een aandeel van 56 procent, wat minder populair. Maar het gat met nummer twee, Dell, is ook daar groot. Verder heeft alleen IBM een aandeel dat in procenten te tellen is. De kleinere spelers, zoals Fujitsu en Sun Microsystems, moeten het vooral hebben van klanten bij bedrijven tot 250 medewerkers. Daar halen ze samen een aandeel van 11 procent.

Een opvallende ontwikkeling is dat de penetratiegraad - het aantal organisaties dat klant is - voor alle leveranciers de laatste jaren licht daalt, maar het snelst bij de overige leveranciers (van 14,1 naar 7,6 procent in vier jaar). Volgens Computer Profile hangt dat samen met consolidatie en virtualisatie. 40 procent van de vestigingen maakt daar nu gebruik van. In 2008 was dat nog 10 procent.

Bijna twee derde van HP

Parkaandelen

HP domineert de markt van Intel-based servers. 36.000 van de 58.000 x86-servers die Computer Profile telde, was geleverd door HP. Vooral bij overheid en in de gezondheidszorg is HP sterk.
Steeds meer servers in gebruik

Steeds meer servers in gebruik
Het gemiddeld aantal servers stijgt - ondanks consolidatie en virtualisatie - nog steeds. Maar sinds 2009 lijkt het tij toch te keren. Bedrijven in financiële dienstverlening lopen voorop bij het terugbrengen van het aantal servers.

Intel-based

Concentratiegolf
De afgelopen jaren zijn bedrijven duidelijk bezig geweest met het terugdringen van de heterogeniteit. Het gemiddeld aantal servers van een bepaald merk dat bedrijven hebben staan, stijgt snel. Sneller dan het gemiddeld aantal servers per bedrijf. Tegelijk loopt de penetratiegraad - het aantal bedrijfsvestigingen met een bepaald merk - voor bijna alle merken merkbaar terug. Alleen Dell houdt de penetratiegraad nog min of meer stabiel.

Ontwikkeling

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!