Overslaan en naar de inhoud gaan

Hot Reload toch wel in .NET 6

Microsoft is na hevige protesten van de opensourcegemeenschap haastig op zijn schreden teruggekeerd en biedt alsnog de Hot Reload-functie in .NET 6 aan. Vorige week nog besloot het softwarebedrijf dat deze functie alleen nog in de betaalde Windows-versie van de .NET-ontwikkeltools beschikbaar zou zijn.
boze ontwikkelaar
© Shutterstock
Shutterstock

Microsoft kondigde vorige week aan dat een belangrijk deel van de Hot Reload-functie niet meer beschikbaar zou zijn in de komende versie van .NET 6. Het zou alleen nog aangeboden worden in Visual Studio 2022, dat een betaald product is. Dat riep echter grote woede op bij zowel de opensourcegemeenschap als binnen Microsoft zelf.

Hot Reload biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om broncode te wijzigen terwijl een applicatie draait. De resultaten zijn dan onmiddellijk zichtbaar. Tot vorige week verwachtten veel ontwikkelaars dat Hot Reload in Visual Studio Code en over diverse platforms heen gebruikt zou kunnen worden.

Foutje

Scott Hunter van Microsoft liet na de grote opstand weten dat “We een fout hebben gemaakt met deze beslissing.” Microsoft zal de functionaliteit alsnog beschikbaar maken in de finale versie van .Net 6 SDK. Deze komt op 8 november beschikbaar. Microsoft spreekt ook niet van een verkeerde commerciële beslissing maar van een technische fout waarbij de code was verwijderd en niet alleen maar disabled. 

De opensourcegemeenschap is toch al niet te spreken over de gebrekkige transparantie die Microsoft op dit gebied biedt. Het bedrijf maakte in 2014 .NET open source. Daarnaast de .NET Foundation opgericht die geacht werd als een onafhankelijk orgaan te functioneren met als doel de ontwikkeling van opensourcesoftware te verbeteren en de samenwerking rondom .NET. De opensourcegemeenschap heeft echter al jaren twijfels aan de onafhankelijkheid van de Foundation omdat Microsoft veel privileges heeft. De beslissing, die nu is teruggedraaid, om Hot Reload niet geheel beschikbaar te maken in .NET 6, zou ook in het geheel niet overlegd zijn met de opensourcegemeenschap.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in