Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
boze ontwikkelaar

Hot Reload toch wel in .NET 6

Microsoft draait beslissing terug na opstand

© Shutterstock ltummy
25 oktober 2021

Microsoft draait beslissing terug na opstand

Microsoft is na hevige protesten van de opensourcegemeenschap haastig op zijn schreden teruggekeerd en biedt alsnog de Hot Reload-functie in .NET 6 aan. Vorige week nog besloot het softwarebedrijf dat deze functie alleen nog in de betaalde Windows-versie van de .NET-ontwikkeltools beschikbaar zou zijn.

Microsoft kondigde vorige week aan dat een belangrijk deel van de Hot Reload-functie niet meer beschikbaar zou zijn in de komende versie van .NET 6. Het zou alleen nog aangeboden worden in Visual Studio 2022, dat een betaald product is. Dat riep echter grote woede op bij zowel de opensourcegemeenschap als binnen Microsoft zelf.

Hot Reload biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om broncode te wijzigen terwijl een applicatie draait. De resultaten zijn dan onmiddellijk zichtbaar. Tot vorige week verwachtten veel ontwikkelaars dat Hot Reload in Visual Studio Code en over diverse platforms heen gebruikt zou kunnen worden.

Foutje

Scott Hunter van Microsoft liet na de grote opstand weten dat “We een fout hebben gemaakt met deze beslissing.” Microsoft zal de functionaliteit alsnog beschikbaar maken in de finale versie van .Net 6 SDK. Deze komt op 8 november beschikbaar. Microsoft spreekt ook niet van een verkeerde commerciële beslissing maar van een technische fout waarbij de code was verwijderd en niet alleen maar disabled. 

De opensourcegemeenschap is toch al niet te spreken over de gebrekkige transparantie die Microsoft op dit gebied biedt. Het bedrijf maakte in 2014 .NET open source. Daarnaast de .NET Foundation opgericht die geacht werd als een onafhankelijk orgaan te functioneren met als doel de ontwikkeling van opensourcesoftware te verbeteren en de samenwerking rondom .NET. De opensourcegemeenschap heeft echter al jaren twijfels aan de onafhankelijkheid van de Foundation omdat Microsoft veel privileges heeft. De beslissing, die nu is teruggedraaid, om Hot Reload niet geheel beschikbaar te maken in .NET 6, zou ook in het geheel niet overlegd zijn met de opensourcegemeenschap.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.