Innovatie & Strategie

IT beheer
Zorg

Hoogleraar pleit voor EPD 2.0

Medische basisgegevens van alle Nederlanders zouden gestandaardiseerd moeten worden.

© Shutterstock
16 september 2019

Medische basisgegevens van alle Nederlanders zouden gestandaardiseerd moeten worden.

Acht jaar na het vroegtijdig sneuvelen van het Elektronisch Patiëntdossier (EPD) pleit de Nederlandse hoogleraar Jan Hazelzet voor een nieuw, vergelijkbaar systeem. Hij wil dat de medische basisgegevens van alle Nederlanders gestandaardiseerd worden zodat alle dokters en artsen ze kunnen inzien. 

De invoering van het EPD ging niet door omdat de Eerste Kamer in 2011 tegen stemde. Er waren vooral zorgen over de beveiliging van het landelijke systeem en de privacy van burgers. Na het schrappen van het EPD is het ministerie van VWS 'kopschuw' geworden en worden er 'veel te traag' stappen gezet, zegt hoogleraar Hazelzet in gesprek met de NOS.

EOD 2.0 moet niet één systeem worden

De hoogleraar Kwaliteit en uitkomsten van de zorg is voorstander van een opvolger van het EPD. "Van elke burger moet er een set medische basisgegevens beschikbaar komen waar artsen in kunnen kijken als ze een patiënt moeten behandelen die niet hun eigen patiënt is." Met medische basisgegevens bedoelt Hazelzet onder meer eventuele allergieën, ziektes en medicatie van de patiënt, net als de relevante ziektegeschiedenis. Al die informatie moet voor alle betrokken medici beschikbaar zijn, maar de hoogleraar ziet niets in één systeem a la EPD. "Een huisarts, fysiotherapeut of een verloskundige kan niet hetzelfde ict-systeem gebruiken als een ziekenhuis." 

Gegevens standaardiseren

De medische basisgegevens van Nederlanders kunnen volgens Hazelzet gestandaardiseerd worden. De NOS verwijst hierbij naar het platform Registratieaandebron, een programma waar onder andere ziekenhuizen en brancheorganisaties aan meedoen. Een deelnemende partij legt relevante patiëntgegevens één keer en op een standaard manier vast, waarna andere partners snel inzicht hebben in deze informatie. De hoogleraar ziet graag dat dit systeem landelijk omarmd wordt, bijvoorbeeld omdat de overheid dat verplicht.

Privacywet is te streng

Voor het zover is, moet de wet waarschijnlijk worden verruimd. Door de privacywet AVG mogen zorgverleners minder digitale informatie uitwisselen, schreef minister Bruins in april aan de Tweede Kamer. Een wetsaanpassing moet daar verandering in brengen. Om een tweede EPD-debacle te voorkomen, adviseert hoogleraar Hazelzet de betrokken partijen goed na te denken over de privacykant van het nieuwe patiëntdossier. Wie krijgt er bijvoorbeeld toegang tot de gegevens? "Patiënten zouden dat bijvoorbeeld zelf kunnen regelen door toestemming te geven", zegt hij. 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Harm Frielink 16 september 2019 12:35

In de verzekeringswereld is deze standaardisatie al sinds de 90er jaren van de vorige eeuw gerealiseerd met de invoering van ADN (Assurantie Data Netwerk). De historie heeft geleerd dat zoiets niet eenvoudig is, omdat er geen eenduidigheid bestaat over de benamingen en omdat omschrijvingen per discipline/ziekenhuis/arts verschillende entiteiten bevatten.
Het maken van de juiste mappings is de cruciale taak die door de inhoudelijke materie deskundige automatiseerder moet worden beheerst. Deze persoon is tegenwoordig moeilijk te vinden, omdat onze maatschappij denkt dat alles kan worden opgelost door mensen met slechts één kennis-discipline ipv de brood noodzakelijke multidisciplinaire aanpak.
Daar komt nog bij dat niet materiedeskundige managers/bestuurder/overheden allemaal hun plasje over het ontwerp menen te moeten doen, zonder enige toegevoegde waarde.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.