Management

Juridische zaken
Europese vlag

Hoogleraar: Europa hypocriet met databescherming

© CC0 Public Domain
25 november 2015
Europese lidstaten bespioneren burgers nog erger dan de Amerikaanse opsporingsdiensten, zegt de Britse professor informatie- en communicatierecht. Afwijzen van het Safe Harbour-verdrag beoordeelt hij als 'hypocriet'.

Dr. Ian Walden deed zijn uitspraak gisteren op iComp, een seminar van het Initiative for a Competitive Online Marketplace dat gisteren in Londen werd gehouden. "Amerikaanse burgers hebben meer bescherming tegen 'vis-expedities' dan Europese burgers en de Europese wetshandhaving ging veel eerder over tot een ongerichte bewaking dan de Amerikaanse wetshandhavers", zegt Walden tegen The Register.

"Wanneer ik de beschrijving van de USA las in de Schrems-uitspraak [uitspraak van het Europees hof over Safe Harbor, red] deed me dat sterk denken aan het juridisch raamwerk in de UK [...] De manier waarop opsporingdiensten zich toegang verschaffen tot onze data blijft uiterst geheim. En de Britse wet reikt tot buiten de landsgrenzen."

Walden reageert op de uitspraak twee weken geleden van het Europees hof in een zaak aangespannen door de Oostenrijkse activist Max Schrems, waardoor het Safe Harbor-verdrag met de Verenigde Staten eenzijdig werd opgezegd. Daardoor mogen Amerikaanse bedrijven geen gegevens van Europeanen meer buiten de Europese grenzen stallen wanneer zij niet voldoen aan de Europese privacywetten.

 

 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.