Management

Carriere
Werkdruk

Hoge werkdruk maakt werknemers slordiger en minder productief

Hoge werkdruk is lastig op te lossen, maar wel te ‘bufferen’.

6 juli 2021

Een groot deel van de ICT’ers ervaart de werkdruk als (te) hoog, zo bleek uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot onder ruim 700 ICT’ers. Niet alleen kan dat tot burn-outs leiden, maar ook voor die tijd ontstaan er al negatieve gevolgen op het werk, zien experts. Werknemers kunnen fouten gaan maken, worden minder creatief en minder innovatief.

Maar liefst 48% van de respondenten in het salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot ervaart de werkdruk als hoog, 11% vindt de werkdruk zelfs te hoog. Dat is flink meer dan vorig jaar, toen het nog om respectievelijk  38% en 7% ging.

Hoewel het geen probleem is als er korte tijd een hoge werkdruk is, ontstaan er op de lange termijn wel problemen, ook voor bedrijven. Wie structureel last heeft van een (te) hoge werkdruk, kan uiteindelijk met burn-outverschijnselen en ziekteverzuim te maken krijgen, zeggen dr. Yannick Griep van de Radboud Universiteit en dr. Josje Dikkers van de Hogeschool Utrecht. Beiden zijn gespecialiseerd in werkdruk en werkstress.

“Als de werkdruk lang te hoog blijft, vind je je baan minder aangenaam. En het heeft invloed op de betrokkenheid die je met je bedrijf hebt”, vertelt Griep. Een ander gevolg is dat werknemers slordiger kunnen worden of zich minder goed kunnen concentreren. “Het wordt moeilijker om prioriteiten te stellen, je hebt minder het gevoel dat je je taken afmaakt en je krijgt het gevoel dat er altijd meer werk op je ligt te wachten. Daar kun je slordiger van worden, wat in sommige beroepen erger is dan in andere beroepen. Binnen de ICT kan dat bijvoorbeeld gevolgen hebben voor security.”

Dat ziet ook dr. Dikkers: “Stress laat je wel beter presteren, maar dat is maar tijdelijk. Als dat langer aanhoudt, dan gaat dat slechter. Je gaat dingen missen.” Bovendien worden werknemers met een structureel te hoge werkdruk op termijn minder creatief en minder innovatief.

Minder productiviteit tijdens pandemie

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!