Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Internet

Hoeveel internetproviders heeft Nederland nog?

Aanbod internetproviders in Nederland is groter dan je denkt.

4 september 2019

Aanbod internetproviders in Nederland is groter dan je denkt.

Vodafone en Ziggo gingen in 2016 samen onder de naam VodafoneZiggo. Dit jaar volgde een fusie tussen T-Mobile en Tele2, en KPN schrapt zijn dochtermerken Telfort, Yes Telecom en XS4ALL. Het is duidelijk: het aanbod van internetproviders in Nederland neemt af. Hoeveel internetproviders kent Nederland eigenlijk nog, welke zijn dat en hoe ziet de toekomst er uit?

Met al die ontwikkelingen in de markt blijven er nauwelijks internetproviders meer over. Tenminste, dat lijkt zo. Hoewel de meeste aandacht uitgaat naar de drie grootste providers - T-Mobile, VodafoneZiggo en KPN - zijn er ook allerlei kleinere bedrijven die meeliften op het netwerk van de grote namen. Behoorlijk verwarrend allemaal. Dus hoe zit het nu eigenlijk?

Maar een paar netwerken

Nederland telt behoorlijk wat internetproviders, maar er zijn eigelijk maar een paar netwerken. De twee grootste en bekendste netwerken zijn in handen van KPN en VodafoneZiggo. Het netwerk van KPN wordt naar eigen zeggen door maar liefst 44 providers gebruikt, waaronder het bedrijf zelf. Dochterbedrijven Telfort en Yes Telecom staan al niet meer op die lijst, maar XS4ALL nog wel.

VodafoneZiggo heeft dus ook een eigen netwerk, maar dat bleef lange tijd gesloten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) besloot in oktober vorig jaar echter dat het netwerk alsnog opengesteld moest worden voor de concurrentie, zo schreef Trouw destijds. In april dit jaar verscheen er een referentieaanbod voor providers die het netwerk willen gaan gebruiken.

Hoeveel providers het netwerk van VodafoneZiggo daadwerkelijk willen gebruiken, is niet duidelijk. T-Mobile is mogelijk één van de partijen, aangezien zij een handhavingsverzoek bij de ACM indienden omdat het referentieaanbod niet online stond. Nieuwkomer YouCa heeft ook al aangekondigd het netwerk te willen gebruiken.

Naast VodafoneZiggo en KPN heeft ook Caiway een eigen glasvezelnetwerk. T-Mobile heeft vooralsnog geen eigen netwerk, maar werkt met een partner wel aan een glasvezelnetwerk. Op termijn gaat dit bedrijf dus via een eigen netwerk internet aanbieden. Op dit moment biedt T-Mobile zijn vaste diensten echter aan via het netwerk van KPN. 

Hoeveel providers zijn er dan?

Die vraag blijkt lastiger te beantwoorden dan je misschien zou denken. “Er zijn ontzettend veel aanbieders van vast internet”, vertelt Kamiel Albrecht, senior research analist bij Telecompaper, desgevraagd.

Een exact aantal kan Albrecht echter niet geven. “Er zijn zoveel kleinere aanbieders dat je er gemakkelijk één over het hoofd ziet.” Een schatting wil hij wel geven. “Voor consumenten zijn er ongeveer 25 tot 30 aanbieders op de markt. Voor de zakelijke markt ligt dat aantal wel drie keer hoger, maar naar verwachting komt daar nog consolidatie.”

Regionaal monopolie

Simon Besteman, directeur van brancheorganisatie ISPConnect, durft ook geen exacte cijfers te noemen. Hij schat echter dat het aantal internetproviders rond de vijftien schommelt. Op de zakelijke markt is dat aantal hoger, vooral omdat daar andere behoeftes zijn. "Bedrijven willen bijvoorbeeld een eigen lijn naar een datacenter of een hoge capaciteit. Daar springen kleinere aanbieders op in."

Dat het aanbod klein lijkt, heeft volgens Besteman een duidelijke reden. "Er is sprake van een regionaal monopolie. Mensen kiezen tegenwoordig toch vaak voor gemak, wat betekent dat ze een pakket nemen met daarin televisie, internet en bellen. Daardoor blijft er vaak weinig keuze over. De kleinere aanbieders leveren vaak alleen internet, waardoor je voor televisie en bellen naar een ander moet."

Toch is dat niet per definitie erg. "Tien jaar geleden koos je bijvoorbeeld voor XS4ALL omdat de verbinding echt beter was. Maar dat onderscheid is er nauwelijks meer. Alleen in de landelijke gebieden is de dekking minder, maar daar gebruiken ze vaker mobiel internet. Die dekking is wel goed."

Bij mobiel internet net anders

Voor mobiel internet ziet de markt er weer net iets anders uit. Ook in deze markt is er een beperkt aantal eigen netwerken, die ook door andere providers gebruikt worden voor hun diensten. Alleen T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo hebben op de mobiele markt een eigen netwerk. Tele2 had dat ook, maar dat bedrijf is zoals eerder gemeld samengegaan met T-Mobile.

Maar net als in de markt voor vast internet, zijn ook hier diverse kleinere providers. Dat zijn bijvoorbeeld HollandsNieuwe (dochterbedrijf van Vodafone), Youfone Simyo (dochter van KPN), Lebara en Ben (dochter van T-Mobile). Deze providers hebben echter geen eigen netwerk en zijn zogenaamde "virtuele providers".

Verschuiving door 5G

Besteman verwacht echter dat mobiel internet de komende jaren voor een flinke verschuiving gaat zorgen. "Na de komst van 5G loopt uiteindelijk waarschijnlijk 90 procent van het internetverkeer via mobiele verbindingen." Dat heeft onder meer te maken met het Internet of Things, waarbij er data van machine naar machine (m2m) verstuurd wordt. "Dat kan een reden zijn om de vaste verbinding weg te doen."

In de toekomst wordt de rol van vaste lijnen dan ook minder belangrijk, voorspelt Besteman. "Maar dat gebeurt pas echt als de menselijke data daar ook weggaat. Nu zijn er nog veel vaste lijnen vanwege de combinatie met televisie in pakketten. In de toekomst wordt er veel meer via het internet gekeken, en ben je dus minder afhankelijk van die vaste verbindingen."

Besteman denkt dan ook niet dat er veel aanbieders van vaste verbindingen overblijven. "Ik zie eigenlijk geen toekomst voor de kleinere providers van vaste verbindingen op de consumentenmarkt."

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.