Management

Carriere
Een bol te midden van de planten, waarin vergaderd kan worden.

Hoe Trengo met een groen kantoor meer IT'ers probeert aan te trekken

Start-up: Baanaanbod wordt nu veel vaker geaccepteerd. 

Een bol te midden van de planten, waarin vergaderd kan worden. © Trengo
16 februari 2023

Start-up: Baanaanbod wordt nu veel vaker geaccepteerd. 

Bedrijven in heel Nederland kampen met personeelstekorten, zeker op het gebied van techtalent. Diverse bedrijven zetten inmiddels bijzondere stappen in de hoop meer mensen aan te trekken. Zoals Trengo, een Utrechtse start-up die afgelopen vrijdag een nieuw, bijzonder kantoor opende. Het kantoor is met 1.500 planten, vijftig bomen en zelfs een kabbelend beekje namelijk enorm groen. En dat zou helpen bij het aantrekken van nieuw personeel. 

Trengo is een customer engagement platform dat in 2015 werd opgericht. In eerste instantie huisde het bedrijf in een antikraakpand in het centrum van Utrecht, vlak naast het politiebureau op Paardenveld. Maar de start-up groeide snel en bedrijfspanden bleken steeds snel te klein. In slechts 2,5 jaar tijd groeide het personeelsbestand van 25 naar 125 man. Dus toen ook het pand naast het Wilhelminapark in Utrecht te klein bleek, werd gezocht naar een nieuwe optie.

Die werd gevonden in een zogeheten 'office resort'. Pal naast Utrecht Centraal Station, op zo'n 45 meter hoog, huist Trengo middenin een subtropische tuin. Tussen de vele planten en bomen zijn gezellige kleine hoekjes met bankjes geplaatst, waar collega's even met elkaar in gesprek kunnen. Middenin de tuin bevindt zich een klein pleintje - het zogeheten zwembad - met daarin een groot bed, diverse zitplekken aan de rand en aan de zijkant een heuse glijbaan. En verder achterin staat een grote, van gerecycled hout gemaakte bol, waarin vergaderingen gehouden kunnen worden. Overal word je omringd door planten en heb je uitzicht over de stad Utrecht, met verder op de achtergrond - mits het goed weer is - zelfs zicht op Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Het 'zwembad' in de subtropische tuin van Trengo.

Werken op Bali

De groene oase was niet helemaal het idee van Trengo zelf. De vele planten en bomen waren al onderdeel van Central Park, het gebouw waarin Trengo huist. Tijdens de zoektocht naar een nieuwe kantoorruimte stuitte het bedrijf op het pand, dat toen nog in aanbouw was. Het idee: een kantoorpand dat volledig aan de klimaatdoelstellingen van Parijs voldoet, met dus in het midden een groene kantoortuin.

Toen bleek dat Trengo die kantoortuin deels kon afhuren voor eigen gebruik en zelfs nog wat aan kon passen naar eigen wens, was de keuze snel gemaakt. Ook omdat het goed aansluit op een droom die tijdens de Covid-periode werd bedacht. "In die tijd werkte natuurlijk iedereen thuis. Maar om toch de verbintenis op te zoeken, besloten we met collega's te gaan wandelen", vertelt CEO Patrick Meutzner tijdens officiële opening van het kantoor. "Toen bedachten we: hoe vet zou het zijn om bijvoorbeeld op Bali een kantoor te openen en daar te werken? Toen we dit kantoor vonden, besloten we Bali gewoon naar Nederland te halen." 

Een dergelijke omgeving zou bovendien bijdragen aan een betere werkcultuur, meent Meuntzer. "Door de planten kun je de synergie tussen mensen laten stromen", zegt hij. "En volgens onderzoek krijg je zo minder stress, een betere concentratie en slaap je beter. Bovendien stimuleren we zo dat mensen toch op kantoor komen werken."

Want niet alleen in de subtropische tuin, maar ook op de andere verdiepingen van het kantoor zie je vakantie-achtige elementen terugkomen. Tussen de vele bureaus staan planten - al zijn ze op andere locaties nep, omdat ze daar niet genoeg zonlicht zouden krijgen - en op diverse plekken vind je zitzakken, hangmatten en radio's waar muziek uit komt. 

Concurreren in de Randstad

Het kantoor draagt echter niet alleen bij aan een betere werkcultuur. Ook moet het ervoor zorgen dat er beter geconcurreerd kan worden op de arbeidsmarkt. "We zitten in de Randstad en hebben natuurlijk een enorme concurrentie met Amsterdam", verklaart Meutzner. Daar komt nog bij dat veel developers toch vaak liever thuis werken. Dat terwijl Trengo als richtlijn heeft dat je drie dagen per week op kantoor komt werken. "Dus hoe zorg je dan dat je talent aantrekt? Het pand helpt daarbij."

Niet alleen het groene en vakantie-achtige aspect van het pand helpt daarbij, voegt Niels van der Heijden, Head of People bij Trengo, toe. Ook de locatie speelt een rol. "Vroeger moest je vanaf Utrecht Centraal nog een kwartier fietsen. Dat is natuurlijk niet veel, maar mensen blijven dan toch liever thuis. Zeker als het regent heb je daar geen zin in. Maar nu hoef je nog maar een paar meter te lopen."

Het pand van Trengo wordt geopend. V.l.n.r.: Niels van der Heijden, Susanne Schilderman, Patrick Meutzner en Igo Trampe.
Het pand van Trengo wordt geopend. V.l.n.r.: Niels van der Heijden, Susanne Schilderman, Patrick Meutzner en Igo Trampe.

Maar met alleen een pand trek je natuurlijk geen techtalent aan. Trengo zet dan ook flink in op de werving van nieuwe mensen, bijvoorbeeld via in-house recruiters. "Zij zijn ook direct de gatekeepers van je cultuur. Zij bepalen immers wie er door komt naar de volgende ronde. Maar het vinden van mensen lukt ons nu goed."

Diverse cultuur

Die cultuur bestaat volgens Van der Heijden onder meer uit de kernwaarden 'transparant en welcoming'. Er wordt dan ook flink ingezet op diversiteit en inclusiviteit. Zo bestaat 40% van het personeelsbestand uit vrouwen - al is dat aandeel in het techteam wel wat lager, geeft Van der Heijden toe - en werken er mensen uit maar liefst 31 culturen. "Dat zorgt ervoor dat we klanten van overal ter wereld kunnen bedienen, ook als er sprake is van cultuurverschillen."

Het nieuwe pand moet ook een rol gaan spelen in die cultuur en om te zorgen dat iedereen zich thuis voelt. Zo is er iedere maand een cultuurdag, waar bijvoorbeeld eten wordt gemaakt door mensen uit een bepaalde cultuur. "En het pand is een echte ontmoetingsplek. We hebben veel mensen die geëmigreerd zijn naar Nederland, dus die kunnen hier dan samenkomen. We bieden ook Nederlandse en Engelse lessen aan, hebben yoga en een bootcamp." Daarnaast zijn er gebedsruimtes waar gebruik van kan worden gemaakt en is er zelfs een massagestoel. 

Ook is er aandacht voor de neurodiverse personeelsleden. Uit een diversiteitssurvey bleek vorig jaar namelijk dat 20% van de werknemers neurodivers is, dus bijvoorbeeld autisme, ADHD of dyslexie heeft, of hoogbegaafd of hoogsensitief is. "Daar moeten we dan wel wat mee. Voor een deel van die groep is het bijvoorbeeld een grotere uitdaging om op kantoor te zijn, omdat ze zich dan minder goed kunnen concentreren." Voor deze groep mensen is een ruimte ingericht waar in stilte gewerkt kan worden, met minder prikkels. Zo moet het voor hen ook aantrekkelijker zijn om toch op kantoor te komen. 

Banen vaker geaccepteerd

De cultuur en het nieuwe pand werpen inmiddels hun vruchten af, ziet Van der Heijden. "Het was al zo dat 70% van onze baanaanbiedingen aan sollicitanten werd geaccepteerd. Maar nu is dat 90%. Dat komt door het kantoorpand en door onze cultuur." En, zo geeft Van der Heijden toe: "Er zit tegenwoordig een manager bij als een aanbod wordt gedaan. Dat helpt ook mee."

Duurzaam gebouwd

Heel Central Park is duurzaam ingericht, zodat het voldoet aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Daarvoor heeft het ook een speciaal BREAAM Excellent-certificaat, wat betekent dat het pand voldoet aan eisen uit negen verschillende duurzaamheidscategorieën, zoals energie, gezondheid, water, materialen, afval en ecologie. Het pand heeft bijvoorbeeld zonnepanelen, energiezuinige klimaatinstallaties en warmte- en kou-opslag op 50 meter diepte.

Trengo-COO en -medeoprichter Igo Trampe benadrukt verder dat er bijna nergens plastic te vinden is bij Trengo. "Alles is van (gerecycled) hout en dergelijke. En het krijgt ook een derde leven." Spullen waar Trengo weer vanaf wil gaan namelijk naar de leverancier, die er vervolgens weer nieuwe spullen - zoals meubilair - van maakt. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.