Beheer

Hoe richt je security in bij thuiswerken?
Oog hebben voor je tig nieuwe ‘bedrijfsvestigingen’.
Grofweg een jaar nadat Nederlandse werknemers massaal zijn gaan thuiswerken is het echt tijd om dat werk structureel aan te pakken. Dus ook de beveiliging ervan. De plotse omslag van maart 2020 heeft veel mensen overvallen, waarbij kúnnen werken de prioriteit had. Gaandeweg zou security meer aandacht moeten krijgen, maar of dat ook gebeurd is? Het is namelijk geen simpele zaak. Toch zijn er simpele stappen te zetten.
Veel bedrijven en organisaties hebben al een flinke voorsprong op dit gebied. Niet alleen wat betreft het beveiligen van werken op afstand maar ook wat betreft het thuiswerken an sich. Zo gaat het kabinet nu pas over op telewerken, vanwege infecties onder bewindslieden en verkenners voor de formatie. Daarbij gelden wel wat extra vereisten, voor staatsgeheimen en zeer geheime informatie.
‘Ik ben geen kat’
In de gewone werkwereld is er echter ook sprake van gevoelige en geheime informatie. Helaas staat de dagelijkse praktijk bol van de voorbeelden dat security bij thuiswerken nog geen gemeengoed is. Dit betreft niet alleen incidenten en datalekken, maar ook schijnbaar grappige voorvallen die eigenlijk ook een securityzaak zijn. De te brede datatoegang voor GGD-medewerkers is een duidelijk datalek. De Amerikaanse advocaat die aan de rechter mededeelde dat hij geen kat is, is een minder duidelijke securityzaak.
IMPORTANT ZOOM TIP: If a child used your computer, before you join a virtual hearing check the Zoom Video Options to be sure filters are off. This kitten just made a formal announcement on a case in the 394th (sound on). #lawtwitter #OhNo @zoom_ushttps://t.co/I0zaj0wu6K
— Judge Roy Ferguson (@JudgeFergusonTX) February 9, 2021
De advocaat die in een hoorzitting via Zoom verscheen als virtuele kat had een gezichtsfilter aan staan. Hij had een videofilter niet uitgezet voor de aanvang van de zitting. Controleer of filters uit staan, tweette de voorzittende rechter als belangrijke Zoom-tip. Waarbij de magistraat ook aangaf “als een kind je computer heeft gebruikt”. En dáárin zit ‘m de securityzaak: als een andere gebruiker actief is geweest op jouw werkcomputer. Of daarop actief kan zijn.
Registreren
- Direct toegang tot AGConnect.nl
- Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
- 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl
Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!