Innovatie & Strategie

Hoe realistisch is een supercomputer as a service?
Nvidia wil peperdure supercomputers as a service aanbieden via datacenters.
Nvidia wil zijn geavanceerde en peperdure DGX-systemen voor kunstmatige intelligentie-doeleinden aan meer bedrijven slijten. Later dit jaar kunnen organisaties betalen voor ‘DGX-infrastructuur as a service’, waarbij de supercomputers in regionale datacenters staan. Heeft de markt daar behoefte aan, en kan het wel?
Met het nieuwe Nvidia DGX-Ready Data Center Program hoopt Nvidia zijn omzet en winst te verhogen. Dat is nodig omdat de datacenter-tak van het bedrijf vorig kwartaal slechter presteerde dan verwacht. Nvidia verdient veel geld aan de verkoop van zijn GPU’s, waar bijvoorbeeld de DGX-systemen onder vallen. Het DGX-platform bestaat uit supercomputers die geschikt zijn voor kunstmatige intelligentie (AI)-toepassingen als deep-learning. De DGX-1 kwam in 2016 uit en de DGX-2 is vorig jaar op de markt gebracht.
Met een prijskaartje van 400 duizend dollar is de nieuwste DGX-supercomputer vooral bedoeld voor grote organisaties met eigen datacentra. Voor kleinere bedrijven is het DGX-platform een forse investering, ook omdat de achterliggende IT-infrastructuur geüpgraded moet worden voor zo’n supercomputer. Nvidia wil daar verandering in brengen door het DGX-systeem as a service aan te bieden aan organisaties zonder (compatibel) datacenter. De DGX-supercomputers en bijbehorende infrastructuur worden gehuisvest in datacenters van Nvidia colocation-partners. Bedrijven betalen voor het gebruik van het DGX-platform en het onderhoud van de supercomputers, waar de datacenters verantwoordelijk voor zijn. Nvidia belooft ‘betaalbare’ prijzen, maar geeft geen details.
Registreren
- Direct toegang tot AGConnect.nl
- Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
- 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl
Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!