Management

Carriere
Werknemers aantrekken

Hoe lok je nieuwe werknemers naar jouw bedrijf?

Techtalent is schaars. Zo maak je je bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk voor hen.

23 november 2022

Techtalent is schaars. Zo maak je je bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk voor hen.

Techtalent is nog altijd moeilijk te vinden en voorlopig lijkt het er niet op dat daar verandering in gaat komen. Bedrijven moeten dus flink aan de bak om nieuwe IT-werknemers te vinden. En alleen een goed salaris bieden is allang niet meer voldoende. Wie aantrekkelijk wil zijn voor techtalent, moet meer doen dan dat.

Met de enorme hoeveelheid werk hebben IT’ers een luxepositie: ze kunnen zelf kiezen waar ze wel en niet willen werken, want bedrijven staan voor ze in de rij. En met de hoge werkdruk die bij deze baan hoort – met name het gevolg van personeelstekorten – is het niet gek dat deze groep werknemers kritisch is over waar ze hun talenten inzetten. Dus hoe zorg je als bedrijf dat juist jij bij ze in de smaak valt?

Een goed salaris is allereerst belangrijk: één op de vijf respondenten in de jaarlijkse Salary Survey van AG Connect en Berenschot onder zo’n 400 IT’ers geeft aan dat dit een belangrijke reden is om ergens anders te gaan werken. Maar wie uiteindelijk ergens aan de slag is, vindt de sfeer en collegialiteit het meest bepalend voor de tevredenheid in werk. Dat is niets nieuws: de afgelopen jaren stond deze factor steeds weer bovenaan de lijst. En ook in andere onderzoeken – bijvoorbeeld in die van Honeypot - staan  factoren als team en cultuur steeds bovenaan de lijst van belangrijkste drijfveren in het werk.

Werkgevers die zoeken naar nieuw talent, willen dus niet alleen een goed salaris aanbieden, maar ook echt investeren in de cultuur op de werkvloer. En dat geldt zeker als er ook een focus is op meer diversiteit in het team. Bij veel IT-teams heerst namelijk nog – al dan niet onbedoeld - een mannencultuur, wat één van de redenen is dat vrouwen niet alleen hun baan, maar zelfs de gehele sector weer verlaten. VHTO adviseert dan ook om aandacht te besteden aan een inclusieve werkcultuur, waarin iedereen zich thuis voelt.

De cultuur hebben is echter niet altijd genoeg om ook nieuw talent aan te trekken. Daarvoor moet de inclusieve cultuur ook uitgedragen worden. Dat kan bijvoorbeeld door de kernwaarden op de website te zetten of door in het sollicitatiegesprek te benadrukken dat nieuw talent ook voor een veilige en inclusieve omgeving gaat.

Autonomie en flexibiliteit

Volgens experts is het daarnaast van belang dat werknemers een zekere vorm van autonomie ervaren. Zeker de jongere generaties – Millennials en Gen Z, waar een groot deel van de IT’ers onder valt – vinden dat erg belangrijk, weet Pascale Peters, hoogleraar Strategisch Human Resource Management van de Nyenrode Business Universiteit. “Deze mensen willen wel samen een complex vraagstuk aanpakken, maar tegelijkertijd ook inspraak hebben, een mening hebben en gehoord worden”, vertelde ze eerder al aan AG Connect.

Dat betekent niet dat een werknemer alles zelf mag bepalen, maar dat er binnen bepaalde kaders wel een zekere vrijheid aanwezig is. De vrijheid om meningen te delen, richting (mede) te bepalen in projecten en om – tot op zekere hoogte – de eigen werktijden in te delen.

Want ook flexibele werktijden zijn volgens 72% van de respondenten in de Salary Survey belangrijk voor de tevredenheid in werk, waarmee het op de vierde plaats staat. Peters ziet zelf ook dat werknemers dit belangrijk vinden, vertelde ze eerder dit jaar aan AG Connect. “Laat medewerkers bijvoorbeeld in deeltijd of hybride werken, of biedt zaken rondom de werk-privébalans aan. Er zijn heel veel instrumenten om mensen te binden. Als je dat meer doet dan anderen, dan heb je een goede positie.”

Automatiseer saai werk

Zeker nu IT’ers het werk voor het uitkiezen hebben, is de kans groot dat ze bij te veel saai werk het bedrijf snel weer verlaten. Uitdagende projecten zijn volgens 76% van de respondenten in de Salary Survey dan ook bepalend voor de tevredenheid in het werk, waarmee deze factor op de tweede plaats in dat rijtje staat. Wie nieuwe mensen wil aantrekken, doet er dus goed aan om uitdagende en interessante projecten op de voorgrond te zetten.

Toch zullen bepaalde, minder interessante zaken, nog altijd uitgevoerd moeten worden. Patrick de Jong, System Engineering Manager bij Palo Alto Networks Nederland, adviseert om die taken zoveel mogelijk te automatiseren. “Studenten krijgen vaak ook met machine learning en AI te maken. Daar willen ze wat mee doen en ze zien het graag terug op de werkvloer. Als zij dan op de werkvloer komen en ze doen werkzaamheden die te simpel zijn of geautomatiseerd kunnen worden, houd je ze niet lang aan boord.”

Dit kan bijvoorbeeld bij diverse securitywerkzaamheden. “Tussen alle incidenten die binnenkomen, zitten vaak ook tientallen die niets blijken te zijn. Bijvoorbeeld wanneer er een phishingmail is binnengekomen, maar de ontvanger dat tijdig herkend heeft en nergens op geklikt heeft. Dat merkt een systeem aan als incident, maar het behoeft geen opvolging. Dit soort incidenten kun je automatisch laten oplossen. Dan houd je een handjevol over voor de securitywerknemers, maar dat zijn dan ook echt de interessante zaken.”

En ook voor developers is er werk te automatiseren, bijvoorbeeld als er veel in de cloud gewerkt wordt. “Vaak wordt werk gerepliceerd in de cloud. Dat betekent dat er constant gecontroleerd moet worden of die software wel veilig is. Is dat niet zo en gaat het naar de cloud, dan komen er allerlei replicaties, die je achteraf allemaal moet corrigeren.” Het is echter ook mogelijk om vooraf geautomatiseerd te controleren of wat er gebouwd wordt veilig is. Er wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of API calls op de juiste manier gemaakt worden of dat gebruikte componenten van derden wel veilig zijn. “Dan kun je sneller werken en code sneller in productie brengen, zonder dat je zelf handmatige acties hoeft te ondernemen.”

Zorg voor ontwikkelmogelijkheden

Misschien wel één van de meest gehoorde factoren waarmee werkgevers zichzelf aantrekkelijk maken, blijft echter toch de ontwikkelmogelijkheden. En ook IT’ers zelf geven aan dit belangrijk te vinden: ruim 61% vindt opleidingsmogelijkheden belangrijk voor de tevredenheid in het werk. “De meeste mensen vinden het niet erg om onderaan de ladder te beginnen, als ze maar ontwikkelingskansen zien”, verklaarde dr. Jan de Leede, assistant professor Human Resource Management bij de Universiteit Twente en eigenaar van consultancybedrijf ModernWorkx, dit eerder.

Bovendien zijn ontwikkelingsmogelijkheden zeker voor IT’ers belangrijk, aangezien het werkveld door alle technologische ontwikkelingen snel veranderd. Eén op de zes IT’ers gaf in de Salary Survey dan ook aan zich zorgen te maken over bijblijven met professionele kennis en competenties. Want wie achter gaat lopen, wordt minder waard voor het bedrijf en maakt ook minder kans op een nieuwe baan. “Mensen zoeken niet zozeer naar zekerheid in hun baan, maar wel in hun inkomsten”, beaamt ook Peters . “Mensen zijn zich er bewust van dat ze zich daarvoor moeten blijven ontwikkelen.”

Maar ontwikkelmogelijkheden bestaan niet alleen uit opleidingen en cursussen volgen. Bedrijven kunnen toekomstige werknemers ook aanbieden om aan verschillende vakgebieden te ruiken tijdens hun werkweek. Wie meer wil leren over security, kan bijvoorbeeld eens een dag meedraaien op die afdeling. Zo wordt de dagelijkse sleur onderbroken en leren ze nieuwe vaardigheden die zowel voor henzelf als het bedrijf waardevol kunnen zijn.

MAGAZINE AG CONNECT

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (november 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Lees meer over
3
Reacties
john busch 16 januari 2023 17:04

Geachte AG-CONNECT,

Ik ben consultant voor DIGITAL TRANSFORMATION bedrijven en ik heb ook Uw artikel gelezen over
c i o / digital transformation, maar is dit artikel ook in het engels ?

Met vr.gr. John Busch

Wim de Raadt 23 november 2022 13:27

Waar je ook werkt , belangrijk dat in elke werkcultuur ook Autochtone een allochtone cultuur gelijkwaardig verdeeld is en blijft en niet een stroming of cultuur de overhand neemt op het andere. Zodra dit gebeurd heb je ook weer een verziekte werkcultuur. Mijn advies: laat het een niet de overhand nemen op het ander.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.