Loopbaan

Carriere
Man.

Hoe IT'ers naar vacatures zoeken

Dit zijn de 3 belangrijkste trends in zoekgedrag van IT’ers

© Unsplash Rawpixel
14 oktober 2017

Het tekort aan IT’ers heeft impact op alle werkgevers, niet alleen op techbedrijven. Werkgevers voeren een felle strijd om IT-talent aan zich te verbinden en zullen zich moeten verdiepen in het zoekgedrag van IT-professionals. Anouk Kon, ‎Recruitment Evangelist, Employer Insights bij vacaturesite Indeed, licht een tipje van de sluier op.

ICT’er was de afgelopen vijf jaar het snelst groeiende beroep in de EU. Tussen 2011 en 2016 nam het aantal ICT-banen toe met 10 procent. De meeste software-ontwikkelaars werken niet bij softwarebedrijven, ze zijn overal werkzaam. Slechts 28% werkt in de software-industrie, blijkt uit recente data van Stack Overflow Developer Study in 2017. De grootste groep (29%) werkt in de categorie ‘overig’, 14% werkt in het segment webservices/internet en 8% is actief in de financiële wereld.

Indeed onderzocht zoekopdrachten en vacatures voor 18 populaire IT-functies in Duitsland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland  en ontdekte dat de meeste Europese landen nog steeds geconfronteerd worden met ernstige tekorten, ondanks de sterke stijging van het aanbod van techtalent in de afgelopen jaren.

Kloof wordt kleiner

Volgens Kon van Indeed is de kloof tussen vraag en aanbod op de IT-arbeidsmarkt nog steeds groot. Het goede nieuws is dat de kloof kleiner wordt. “Indeed heeft de relatieve zoekopdrachten en vacatures voor tech-banen in 2013 vergeleken met die van dezelfde periode in 2015,  en dat de kloof tussen de interesse van werkzoekenden en de vacatures eigenlijk in alle landen krimpt, met uitzondering van Duitsland”, licht Kon toe. Zij verzorgde een van de presentaties tijdens Scherpschutters, de eerste sessie over de IT-arbeidsmarkt die AG Connect  op 5 oktober organiseerde voor recruiters en HR-professionals.

“In Amsterdam is de kloof tussen werkgevers en talent met maar liefst 46 procent afgenomen. In 2013 zagen we 55 vacatures voor elke zoekopdracht, in 2015 was dat nog maar 29 vacatures per zoekopdracht. We zien dat mensen in de afgelopen twee jaar steeds meer geïnteresseerd raken in andere steden. Als gevolg daarvan krimpt de talent kloof in veel plaatsen. Daarnaast is het zo dat IT’ers steeds om zich heen kijken naar nieuwe functies”, vertelt Kon.

Kon beschrijft 3 belangrijke trends in het zoekgedrag van Nederlandse IT-professionals:

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!