Innovatie & Strategie

Governance
Lourens Visser

Hoe het Rijk het vertrouwen in digitalisering wil herstellen

Omscholing ambtenaren loopt nog niet storm.

Lourens Visser © Eigen foto,  Rijksoverheid
22 september 2021

Het Rijk blijft verder digitaliseren, maar om dat op een goede manier te doen is een strategie nodig. Voor de komende jaren zijn daarom tien thema’s uitgewerkt: de I-strategie Rijk 2021-2025. Onder meer de digitale vaardigheden van ambtenaren komen daarbij aan bod. AG Connect sprak met CIO Rijk Lourens Visser.

Waarom heeft het Rijk de looptijd van de strategische plannen verlengd van twee jaar naar vijf jaar?

“Voorheen brachten we de Strategische I-agenda uit, waarin de thema’s voor twee jaar werden beschreven. De I-strategie is de opvolger van de Strategische I-agenda en heeft een langere looptijd. Je kan de I-strategie zien als een routekaart die meebeweegt met technische én maatschappelijke ontwikkelingen, die soms razendsnel gaan. We hebben nu dus geen ‘businesscase’ meer met daarin zaken die bereikt moeten worden, maar vooral speerpunten waarin ook ministeries zelf moeten investeren. Een voorbeeld hierbij is het informatiehuishouding, dat als een nieuw thema is toegevoegd. Dit heeft betrekking op de kinderopvangtoeslagenaffaire, waarna 800 miljoen euro is vrijgemaakt voor betere informatiehuishouding. Dit is zo’n groot project dat we dit als strategisch thema hebben benoemd. Binnenin zo’n thema kun je de komende jaren dan accenten leggen voor de uitvoering.”

Eén van de missies is het vertrouwen in de digitale Rijksoverheid weer herstellen. Hoe kan dit worden bereikt?

“Bij het vertrouwen in de digitale overheid hoort het vertrouwen in de politiek, maar ook de ambtenaren kunnen zeker wat toevoegen. Ik denk met name door meer transparantie en inzicht te bieden in de de systemen die de overheid gebruikt. We lichten de grote projecten nu toe op het Rijks ICT-dashboard, maar we willen meer laten zien dan alleen kosten en doorlooptijd. Dan denk ik bijvoorbeeld aan informatie over maatschappelijk toegevoegde waarde en beheer en onderhoud. Een andere manier om vertrouwen te herstellen is actieve openbaarmaking. De Wet open overheid (Woo) is nu in de maak. Ook beslisnota’s en onderliggende stukken van IT-projecten worden sinds 1 juli van dit jaar naar buiten gebracht. We willen zo op meerdere fronten actief informatie die heeft geleid tot besluiten, naar buiten brengen, om zo het vertrouwen bij de burger te herstellen.”

In de strategie valt te lezen dat jullie het lifecyclemanagement willen verbeteren en Estland als voorbeeld zien. Waarom?

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!