Loopbaan

Carriere
Omscholing

Hoe groot is je kans op werk als ICT-omscholer?

Adviezen experts: kijk goed naar omscholingstrajecten en zoek werk binnen eigen branche.

12 maart 2021

Wie zich laat omscholen, doet dat logischerwijs in de hoop een nieuwe baan te vinden. De ICT-sector lijkt dan een uitstekende keuze: er is werk in overvloed en het aantal openstaande vacatures blijft maar toenemen. Maar is het wel zo makkelijk om als zij-instromer in deze sector aan het werk te komen?

“Er is op zich heel veel vraag naar IT’ers en weinig aanbod”, vertelt Marieke Duijndam, landelijk adviseur werkgeversdiensten voor de sector ICT bij het UWV. Toch merkt zij – evenals haar collega’s in de vier grote steden en Eindhoven – dat het voor zij-instromers lastig kan zijn om aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt. De coronacrisis helpt daar niet bij: “Voor corona merkte ik dat de markt aan het kantelen was richting een positieve vibe voor instromers. Maar door corona zijn we weer terug bij af, signaleren we.”

Zeker mensen die nog geen netwerk hebben binnen de sector kunnen moeite hebben om na het omscholingstraject aan het werk te komen. De kans op werk wordt echter een stuk groter als iemand wél een ingang heeft, ziet Jelmer Schreuder, arbeidsmarktexpert bij brancheorganisatie NLdigital. Daarom is het volgens hem belangrijk om goed te kijken naar hoe een omscholingsprogramma te werk gaat. Er zijn bijvoorbeeld programma’s waarbij deelnemers vooraf al aan een werkgever gekoppeld worden. “Dan is het minder een cursus, maar echt een traject naar werk. Daar krijgen we hele enthousiaste reacties op. Die mensen landen echt beter.”

Grote verschillen per traject

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!