Loopbaan

Carriere
GitLab team

Hoe GitLab zonder kantoor de wereld verovert

Nederlander aan roer van bedrijf met 761 teamleden in 55 landen.

Het GitLab-team tijdens de jaarlijkse bijeenkomst. © GitLab
18 juli 2019

Nederlander aan roer van bedrijf met 761 teamleden in 55 landen.

Sid Sijbrandij richtte ruim 5 jaar geleden GitLab op, een platform waarmee softwareontwikkelaars samen kunnen programmeren. Inmiddels is het een internationaal succes met alleen maar remote werkers. Volgend jaar wil het bedrijf naar de beurs.

Toen de Nederlander Sid Sijbrandij in 2012 met GitLab aan de weg begon te timmeren, was hij wel genoodzaakt om op afstand te werken. Hij woonde namelijk in Nederland, terwijl zijn compagnon Dmitriy Zaporozhets in de Oekraïne woonde. Sindsdien is er geen enkel kantoor geopend, terwijl er inmiddels 741 mensen voor het bedrijf werken. “Er zijn verschillende redenen waarom we besloten hebben om op deze manier te blijven werken. Het bespaart natuurlijk veel kosten, maar belangrijker is misschien nog wel dat we zo overal op zoek kunnen naar het beste IT-talent.”

Het personeel is volgens Sijbrandij blij dat het werkschema kan worden afgestemd op de persoonlijke behoeften. “Niet alleen onze IT’ers, maar ook onze verkoop-, ontwerp- en marketingteamleden vinden het leuk om op deze manier te werken, zelfs als ze hiervoor wel op een kantoor hebben gewerkt. Het is dus een win-win situatie.”

Effectiever en productiever

De GitLab-oprichter merkt dat werknemers die op afstand werken effectiever zijn. Ze kunnen hun eigen werkuren kiezen op basis van wanneer ze het meest productief zijn. “Vooral voor managers is het belangrijk dat ze zich niet richten op de input van mensen - hoe lang ze werken of hoe lang ze online worden gezien - maar eerder op de output. We hebben ook minder vergaderingen dan bedrijven die gewoon vanuit een kantoor werken”, vertelt Sijbrandij, die zelf vanuit Silicon Valley werkt. In totaal werken er bijna 400 personeelsleden vanuit de VS voor het bedrijf. In de regio EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) zijn dat er 188, waarvan 28 in Nederland (exclusief directie en onderaannemers). Verder werken er enkele tientallen personeelsleden vanuit verschillende landen in Azië, Australië en Zuid-Amerika.

Voor het werken op afstand zijn goede communicatietools extra belangrijk, benadrukt Sijbrandij. “We maken standaard gebruik van asynchrone communicatie, waarbij elke vergadering een gedocumenteerde agenda heeft die op elk moment door iedereen kan worden teruggelezen.” Daarnaast worden tools als Slack, Zoom en Google Docs ingezet, naast de eigen communicatietools GitLab Issues (voor probleemoplossing) en GitLab Merge Requests (voor samenvoegverzoeken). “We doen dit om de communicatie te vergemakkelijken en alles te documenteren. Zo krijgen alle teamleden het gevoel dat ze bij elke stap worden betrokken. Bovendien is een van de kernwaardes van het bedrijf transparantie. Door informatie openbaar te maken, verlagen we de drempel om een bijdrage te kunnen leveren en wordt samenwerking eenvoudiger.”

CV Sid Sijbrandij

Sid is medeoprichter en CEO van GitLab. Zijn carrièrepad is alles behalve traditioneel te noemen. Hij begon ooit als programmeur bij U-Boat Worx. Hij kwam als Ruby-programmeur in aanraking met open source platform GitLab en besloot er in 2012 een echt bedrijf van te maken.
GitLab groeide onder zijn leiding uit naar
meer dan 700 medewerkers in meer dan 50 landen met een marktwaarde van meer dan 1 miljard dollar.

Virtuele koffiepauze

Ieder jaar komt het voltallige team een week samen, zodat iedereen oog-in-oog met elkaar komt te staan. Maar er worden ook kleine activiteiten georganiseerd om het team bij elkaar te houden; zo worden mensen aangespoord om video-gesprekken te plannen om elkaar daadwerkelijk te zien, is er een bedankkanaal en zijn er onlangs verjaardagmutsen gemaakt om op beeld Happy Birthday te zingen voor teamleden. “Daarnaast stimuleren we mensen om virtuele 1-op 1-koffiepauzes in te plannen en ontmoeten we elkaar voor sociale bijeenkomsten wanneer teamleden tegelijkertijd in dezelfde stad of regio zijn.”

De voordelen van kantoorloos werken zijn volgens Sijbrandij duidelijk: je bespaart bijvoorbeeld tijd op reizen naar je werk, je hebt een lagere co2-voetafdruk, je kunt meer tijd doorbrengen met je gezin en je sociale omgeving en je kunt naar andere plaatsen reizen, zonder vakantie op te nemen. “Ingewerkt worden kan moeilijk zijn als je alleen op afstand bent, omdat het meer zelflerend is en je fysiek niet bij je nieuwe collega's bent. Teamleden in verschillende tijdzones moeten mogelijk ook een compromis sluiten over vergadertijden. Werken op afstand vereist bovendien dat je je eigen tijd beheert en dat je gemotiveerd, gedisciplineerd en georganiseerd bent. Je moet goed grenzen kunnen stellen en werk en privé kunnen scheiden, waarbij je de tijd neemt die je nodig hebt om gezond en energiek te blijven.”

En wat je vooral ook moet kunnen bij GitLab is zelfstandig kunnen werken: je moet gedisciplineerd genoeg zijn om effectief te zijn en je moet kunnen werken zonder dat een manager je altijd in de gaten houdt. “Je moet ook zelfbewust zijn over hoe je tijd moeten managen. De meeste mensen die we inhuren, werken graag onafhankelijk omdat het hen onafhankelijkheid biedt. We kijken niet raar op als mensen vrij nemen, we moedigen hen aan om voor zichzelf en anderen te zorgen. De werktijden zijn flexibel en het draait allemaal om het communiceren over je behoeften”, aldus Sijbrandij.

Extra hard bewijzen

Dat het bedrijf hard groeit en veel verschillende soorten klanten heeft, bewijst volgens hem dat het werkt. “We hebben met bedrijven van elke omvang samengewerkt. Die casestudy's en ons historisch succes maken het voor nieuwe klanten gemakkelijker om GitLab te vertrouwen. Maar in het begin moesten we ons wel extra hard bewijzen, vooral omdat het anders is dan wat mensen gewend zijn.”

Het handboek van het GitLab-team is de centrale opslagplaats voor de manier waarop het bedrijf wordt geleid. Het handboek bestaat uit meer dan 2000 pagina’s tekst. “Als onderdeel van onze waarde om transparant te zijn, is het handboek toegankelijk voor iedereen en staan we open voor feedback. Iedere 22e van de maand plaatsen we een update met onze plannen en de laatste ontwikkelingen. Zoals eerder aangekondigd willen we op 18 november 2020 naar de beurs gaan. Daarnaast zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe medewerkers, vacatures kun je vinden op onze vacaturepagina.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.