Loopbaan

Carriere
werken

Hoe gelukkig zijn IT’ers met hun baan?

Nederlanders meest tevreden werknemers van Europa.

© Shutterstock
31 mei 2018

Nederlanders meest tevreden werknemers van Europa.

Nederlanders zijn over het algemeen erg gelukkig met hun baan, meldt Monsterboard. Maar hoe zit dat in de IT?

Maar liefst 81% van de werkende Nederlanders zegt tevreden te zijn met het werk dat ze nu doen, slechts 14% zegt binnen nu en een paar weken van baan te willen wisselen. Nederlanders zijn tevredener dan werknemers in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, zo blijkt uit onderzoek van Monsterboard onder ruim 5000 Europese werknemers. Aan het onderzoek deden ruim duizend Nederlanders mee. De minst gelukkige werknemers uit het onderzoek komen uit Engeland. Slechts twee derde van de Britten is tevreden met de huidige job, een kwart is van plan om op korte termijn op zoek te gaan naar een andere baan.

Keuze is reuze

Cijfers per branche geeft Monsterboard niet. Maar uit het nog niet gepubliceerde salarisonderzoek dat AG Connect ieder jaar doet samen met Berenschot en waaraan dit keer ruim 2600 IT-professionals hebben deelgenomen, blijkt dat slechts 13% van de IT’ers op zoek is naar een andere baan. Althans actief, want maar liefst twee derde van de ondervraagde IT’ers in loondienst zegt te vertrekken als er een mooie kans voorbij komt. En de kans dat dat gebeurt, is in de huidige, oververhit rakende IT-arbeidsmarkt natuurlijk groot. Zo vertelt Maltie Koeldiep, vroeger consultant bij diverse IT-dienstverleners en tegenwoordig actief als IT-docent in het hbo, dat ze afgelopen week maar liefst 23 keer is benaderd door recruiters. “Als ik zou willen, heb ik zo een andere baan, maar voorlopig zit ik hier goed. Binnen het onderwijs kan ik echt het verschil maken.”

AG Connect en Berenschot onthullen vanaf 14 juni wat het meest bepalend is voor de tevredenheid in het werk van IT’ers, maar we kunnen nu al onthullen dat het net als vorige jaren hoofdzakelijk draait om salaris, ontwikkelmogelijkheden, sfeer en collegialiteit en uitdagende projecten. In het onderzoek van Monsterboard geeft ruim de helft van alle ondervraagde werkende Europeanen aan dat meer salaris hun werktevredenheid aanzienlijk zou verhogen. Ook het krijgen van meer respect en erkenning voor successen, en het vergroten van de werk-privébalans dragen bij aan werkgeluk.

Generatieverschillen

Opvallend in het onderzoek van Monsterboard is dat Europese millennials de afgelopen twee jaar een stuk minder tevreden zijn geworden over hun werk. Ze zijn zelfs de minst gelukkige werknemers van de deelnemende landen. Zei in 2016 nog 71% blij te zijn met zijn baan, in 2018 is dit nog maar 67%. Generatie Z, de jongste generatie op de arbeidsmarkt (18-24 jaar), is het meest tevreden: maar liefst 77% van hen zegt gelukkig te zijn met de huidige werkplek.

De resultaten laten volgens Sander de Bruijn van Monsterboard zien dat goed werkgeverschap door bedrijven belangrijker is dan ooit. “De arbeidsmarkt is volop in beweging. Dus focus je als werkgever niet alleen op het aantrekken van talent, maar ook op de tevredenheid van je huidige medewerkers.”

Onvoldoende ondersteuning

Opvallend is dat meer dan een kwart van de IT-professionals die deelnamen aan ons salarisonderzoek zegt zich onvoldoende ondersteund te voelen door de HR-afdeling van zijn werkgever. IT’ers die werken voor een IT-bedrijf zijn iets negatiever gestemd dan IT’ers op de loondienst bij een niet-IT-bedrijf (zie grafiek).

Tevreden over ondersteuning door HR:

Bron: Salary Survey 2018 Berenschot/AG Connect

Salary Survey
Meld je aan voor de bijeenkomst

De resultaten van het jaarlijkse beloningsonderzoek van AG Connect en Berenschot worden gepresenteerd op donderdagmiddag 14 juni in Utrecht. Kijk voor meer informatie over het evenement dat georganiseerd wordt voor werkgevers, HR-professionals en recruiters op deze website. Deelname is gratis.

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.