Management

Security
groothuis

Hoe Europese politiek de digitale veiligheid moet gaan verhogen

Bart Groothuis gaat op AG TechFest spreken over Europese wetgeving en politiek.  

© Bart Groothuis Simon Blackley
25 augustus 2022

Bart Groothuis gaat op AG TechFest spreken over Europese wetgeving en politiek.  

Over enkele weken is het zover, dan barst AG TechFest los met vele experts die een interessant verhaal zullen vertellen. Politicus Bart Groothuis van de VVD is op 29 september één van de sprekers. Hij licht alvast een tipje van de sluier op in gesprek met AG Connect.

Groothuis is sinds februari 2020 lid van het Europees parlement. Behalve VVD’er  is hij ook lid van de Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa, die deel uitmaakt van de Europese fractie Renew Europe. Als rapporteur stond hij aan de wieg van de NIB2-richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging.  

Hij was bovendien één van de genomineerden voor IT-politicus van het jaar van 2021 en werd daarbij door security-experts geroemd als kundige politicus op het gebied van Cybersecurity die in Europa al veel voor elkaar heeft gekregen.

“Ik ga tijdens AG TechFest vertellen over dat we van een passieve digitale verdediging naar actieve digitale verdediging moeten gaan en wat daarvoor nodig is. Bij die uitdaging horen onder meer wetten en politieke overeenkomsten die we gaan sluiten op Europees niveau”, zo vertelt hij aan AG Connect.

Groothuis beschreef in een blog op AG Connect eerder de ‘magie’ van zijn beroep waarbij hij werelden bij elkaar brengt in Brussel: ervaring uit de IT-wereld met het politieke handwerk. “Mij kwam de eer toe dat het parlement mij anderhalf jaar geleden aanwees als hoofdonderhandelaar voor Europa’s nieuwe cyber security-richtlijn, de NIS2. Daar mocht ik techniek en politiek samenbrengen. Op 12 mei, diep in de nacht, sloot ik als hoofdonderhandelaar een akkoord tussen 27 lidstaten en 705 Europese volksvertegenwoordigers voor een veiliger Europa.”

Ook pleitte hij eerder voor een strengere controlere op misbruik van spionagesoftware. Groothuis ziet de voordelen van spionagesoftware, maar vreest de kans op misbruik door overheden en andere partijen. Zo pleitte hij in zijn betoog bij BNR Nieuws voor een Europese variant van het Canadese Citizen Lab, dat afgelopen zomer het Pegasus-spionageschandaal naar buiten bracht. 

Bart Groothuis op AG TechFest

Bart Groothuis vertelt meer over politieke ontwikkelingen in Brussel rondom IT tijdens AG TechFest, het nieuwe zakelijke techevent van AG Connect op 29 september 2022. Deelname is gratis voor wie werkzaam is in de techsector en voor ICT-studenten, dus mis het niet!

Claim je ticket voor AG TechFest

Lees meer over
1
Reacties
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.