Innovatie & Strategie

Datamanagement
Hoe blijft de slimme stad in balans?

Hoe blijft de slimme stad in balans?

Tijdens een Super Tuesday gaat beroepsvereniging KNVI in gesprek over het onderwerp.

© Oracle
16 juni 2021

Tijdens een Super Tuesday gaat beroepsvereniging KNVI in gesprek over het onderwerp.

Het lijkt zo mooi, een smart city. Een stad waarin de leefbaarheid optimaal is, door het gebruik van slimme technologie. Maar het tracken en tracen van burgers in die stad heeft ook een keerzijde. Hoe houd een stad de balans?

Initiatiefnemer Maarten Souw van de KNVI Super Tuesday over Smart People/Smart Cities, gebruikt apps waarmee hij en passant de stad in kaart brengt. En in het winkelcentrum om de hoek wordt bluetoothtracking aangeboden en die zet hij weleens aan zodat hij de relevante routes krijgt te zien. Zo zag Souw  de voordelen van het gebruik van technologie op locatie, maar moest daar ook wat voor inleveren. “Ik weet niet met welke internetproviders mijn data worden gedeeld in de mappingapp. En wat doen winkeliers nog meer met mijn data die via de bluetooth komen?”

Souw verdiepte zich in de implicaties van de slimme stad. “Een smart city biedt veel comfort. Vuilnisbakken worden op tijd geleegd, omdat een sensor daartoe een melding geeft. Bibliothecarissen hoeven nooit meer bibliotheekboeken kwijt te raken, want ze weten nu wie welke boeken heeft en waar die zijn. Maar dat weten ze ook van degene die Fanny Hill op zak heeft. Comfort kan ten koste gaan van het grote goed Privacy. Je moet uitkijken dat je niet – net als in het lied Hotel California – slachtoffer wordt van wat je zelf bouwt.”

Het thema is een passend thema voor beroepsvereniging KNVI, vindt hij. “Als beroepsvereniging is het ons doel om door hypes heen te prikken en na te denken of we en welke zorgen we moeten maken.” Het is een thema dat alle onderdelen binnen de IT bestrijkt, zegt hij. “Risico’s gaan over denial of services. Dan gaat het over de techniek. Maar ook over het juridische deel wanneer het over ongeoorloofde tracking gaat.” Souw vindt dus ook dat verschillende disciplines binnen de IT zich moeten verdiepen in de smart city. “Zodat een netwerkspecialist weet welke breedbandperikelen er kunnen gaan spelen, IT-juristen weten waar het discussiepunt zit en auditors weten waar de audit op gefocust moet zijn.”

Goed nadenken over de gevolgen dus, maar niet afwijzend zijn tegen de inzet van technologie in een stad. “Het is een instrument. Net als elk ander instrument om een stad beter te maken. Hier staat tegenover dat maar weinig instrumenten zo veel impact hebben gehad als informatietechnologie.”

Super Tuesday over Smart Cities en Smart People

In deze Super Tuesdaysessie van beroepsvereniging KNVI over ‘Smart cities, meer dan bytes en bitterballen’ wordt een beroep gedaan op IT-vakspecialisten om na te denken over de gevolgen van de slimme stad. Robin Schapink, in de praktijk bezig met smart cities, zal starten met een introductie. Daarna is het aan de deelnemers om vragen te stellen. De discussie wordt ingeleid door Maarten Souw. Super Tuesday vindt plaats op 6 juli 2021. Meer informatie vind je op knvi.nl.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (juni-julinummer 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.