Innovatie & Strategie

Netwerken
5G - 6G mobiele netwerken

Hoe 6G verschilt van het 5G-netwerk

Duurzaamheid, soevereiniteit en nieuwe toepassingen belangrijker dan hogere snelheden in 6G.

© Shutterstock Fit Ztudio
10 mei 2023

Volgend jaar kunnen bedrijven en burgers eindelijk gebruik maken van alle eigenschappen die 5G-mobiele netwerken te bieden hebben. Ondertussen dient zich de volgende generatie al weer aan: 6G met radar- en satelliettechnologie, zuiniger, verantwoord en met nieuwe applicatiemogelijkheden.

Als het goed gaat, kunnen geïnteresseerden na de zomer en vóór december eindelijk bieden op de frequentiebanden die 5G tot meer dan een gimmick maken. In Nederland is 5G op veel plekken beschikbaar maar de capaciteit schiet tekort voor dienstenaanbieders om er echt goed mee uit te pakken. Daar moet met de veiling van de frequenties in de 3,5 GHz-band eindelijk verandering in komen. (zie kader 5G)

Ondertussen komt de trein die de samenleving 6G moet brengen al op stoom. Om gelijk maar de verwachtingen te temperen: het duurt nog zeven jaar voor de maatschappij gebruik kan maken van 6G. En dit keer draait het niet alleen om hogere downloadsnelheden, maar spelen andere onderwerpen bij het bepalen van de specificaties.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!