Management

Cloud

Hitachi demonstreert nieuw bedrijfsmodel met trein-as-a-service

29 april 2015
Hitachi experimenteert in Engeland met het aanbieden van treinen, waarbij de Network Rail System in Engeland alleen betaalt wanneer de dienstverlening op tijd verloopt. De dienstverlening is een ambiteuze demonstratie van hoe het bedrijf met IT, Internet of Things en zijn kennis van treinonderhoud betere dienstverlening kan leveren dan de traditionele spoorwegen in het land. Hitachi heeft vergelijkbare plannen voor andere sectoren.

Het Japanse concern kondigde nu ruim een jaar geleden een radicale transformatie aan waarbij Hitachi Data Systems (HDS) - de Amerikaanse dochter - zijn imago van storage-leverancier moet afschudden en zijn IT-expertise gaat inzetten voor verrijking van de business units die in vele sectoren actief zijn, van mijnbouw tot gezondheidszorg en van waterbehandeling tot de publieke veiligheid.

Hitachi behaalt nu nog slechts 40 procent van zijn omzet buiten Japan, maar die verhouding moet in een paar jaar zijn omgedraaid. Het Internet of Things, Big Data en Business Analytics zijn de pijlers onder de nieuwe strategie. Als uitvinder van RFID-chip en van vele sensortechnieken die al zijn toegepast in de auto-industrie, de gezondheidszorg en apparatuur actief in andere sectoren, ziet Hitachi zich bij uitstek gepositioneerd om data te verzamelen en applicatieneutraal op te slaan.
"Een Toyota bijvoorbeeld gebruikt tientallen sensoren die allemaal van Hitachi komen", zegt Jack Domme CEO van HDS en lid van de raad van bestuur van het moederbedrijf. "Daarmee kun je heel geavanceerde telematics doen en maar ook de auto optimaliseren op je rijgedrag. Je kan zelfs de data van je rijgedrag meenemen naar een andere auto zodat deze aanvoelt als je vertrouwde auto." Het bedrijf laat zien dat het niet alleen bij voornemens blijft, maar dat klanten ook ingaan op het aanbod. Het afgelopen kwartaal bijvoorbeeld steeg de omzet 8,1 procent en kwamen er wereldwijd 1620 nieuwe klanten bijgekomen.

Overname verrijkt aanbod in Business Analytics

Met de recente overname van BI-specialist Pentaho heeft HDS de mogelijkheid bigdata-analyse als laag bovenop de opslagsystemen aan te bieden om slimme beslissingen te maken op basis van de verzamelde data. Onderdeel van die strategie is het Hitachi Live Insight Center of Excellence, dat HDS gisteren tijdens de Connect 2015 Conferentie in Las Vegas aankondigde. Met dit platform krijgen klanten de mogelijkheid processen snel aan te passen aan nieuwe bedrijfsinitiatieven, bijvoorbeeld door de inzet van big data en data-analysetoepassingen. Het platform faciliteert het implementeren, aanpassen en testen van toepassingen van derden.

HDS heeft nu ook de eerder aangekondigde platformen Hitachi Visualization for Public Safety en Hitachi Live Insight for Telecom beschikbaar. Beiden bieden specifiek gereedschap respectievelijk voor de hulp- en opsporingsdiensten en voor telecomaanbieders en hun klanten. Met de gemeente Kopenhagen werd onlangs een contract gesloten voor de ontwikkeling van een aantal smart city scenario's. "Hitachi Data Systems ontwikkelt zich snel tot een bedrijf dat meer doet dan opslag", zegt Vernon Turner, senior vice president Enterprise Systems en IDC Fellow met het onderwerp The Internet of Things onder zijn hoede. "Het bedrijf helpt klanten op een slimme manier zakelijke en maatschappelijke resultaten te boeken. Het aanbod wordt steeds verder uitgebreid met mogelijkheden tot integratie van Internet of Things, operationele technologie, machine-to-machine en data-analytics te integreren. Dat is in toenemende mate belangrijk voor organisaties in de publieke en private sectoren."

HDS verloochent storage-roots niet

Op het gebied van opslagvirtualisatie maakte HDS onder meer bekend dat het Unified Compute Platform (UCP) en het Storage Virtualisation Operating System (VSOS) nu te gebruiken is op alle Hitachi infrastructuurmodellen, van groot tot klein. Daarbij zijn ook nog drie nieuwe modellen toegevoegd als aanvulling op het topmodel G1000 dat een jaar gelden werd geïntroduceerd. De nieuwe modellen, de G200, de G400 en de G600 zijn direct beschikbaar. De vierde, de G800, komt binnenkort beschikbaar.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.