Overslaan en naar de inhoud gaan

Historisch: lokale overheden mogen volledig digitaal besluiten nemen

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de spoedwet die digitale besluitvorming mogelijk maakt voor de gemeenteraad. Door het historische besluit kunnen bestuurders van provincies, gemeenten en waterschappen toch bestuurlijke besluiten nemen. Daarmee wordt een bestuurlijke stilstand door de coronacrisis voorkomen.
googlen op de laptop

De wet geldt tot 1 september en kan maximaal 2 maanden worden verlengd. Fysieke vergaderingen zijn en worden niet verboden. Een ingangsdatum is nog niet bekend. De Tweede Kamer ging vorige week al akkoord.

De spoedwet regelt dat gemeenteraden, waterschappen en Provinciale Staten digitaal besluiten kunnen maken. Zogeheten digitale besluitvorming was eerder niet rechtsgeldig. Lokale overheden kunnen tijdens de coronacrisis nu toch verder met besluiten maken, waardoor stilstand voorkomen wordt.

Voorwaarden

Een belangrijke voorwaarde bij het invoeren van de wet is dat de vergadering en de besluitvorming openbaar te volgen moet zijn. Burgers moeten mee kunnen kijken via bijvoorbeeld een videoverbinding. Diverse gemeenten experimenteerden al met digitale inspraak. 

Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is blij. “Door de beperkende maatregelen als gevolg van het coronavirus kwamen gemeenteraden, provinciale staten en algemeen besturen van waterschappen vrijwel niet meer bijeen. Het is belangrijk dat het openbaar bestuur juist in deze periode verder kan.”

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in