Management

Juridische zaken

High-tech uit VS bang voor nieuwe Britse wet

25 maart 2016
Een aantal grote high-tech bedrijven uit de VS heeft bezwaar aangetekend tegen de zogeheten Investigatory Powers Bill, een wetsvoorstel in Groot-Brittannië dat speurders vergaande bevoegdheden geeft op digitaal gebied.

De wet wordt kortweg aangeduid als de IP Bill en hij is bedoeld om duidelijk te maken wat de sterke arm wel en wat zij niet mag doen bij onderzoek naar cybermisdaad. Volgens de Amerikaanse bedrijven is de bewoording van die bevoegdheden dermate vaag, dat er eigenlijk geen grenzen worden gesteld.

Enkele wet

De bezwaren zijn gezamenlijk naar voren gebracht door Apple, Facebook, Google, Twitter, Microsoft en Yahoo. Ze zijn el blij dat het hele onderwerp wordt afgedekt door een enkele wet, maar ze eisen wel een duidelijke formulering. "De kans dat deze wet - als hij eenmaal is aangenomen - gaat fungeren als voorbeeld voor andere landen is heel groot. Vandaar dat we vanaf het begin een heldere formulering willen", aldus de 6 bedrijven in een verklaring.

Bewaarplicht

De wet schrijft voor dat ISP's gedurende 12 maanden alle digitale gedragingen van hun gebruikers moeten vastleggen. Dat moet gebeuren in een zodanig formaat dat de speurders er makkelijk toegang toe kunnen krijgen.

Achterdeurtje

In het wetsvoorstel zoals het r nu ligt, is geen duidelijke referentie naar achterdeurtjes in systemen en software. "Zo'n achterdeurtje heeft daarmee geen wettelijke status en wij zijn bang dat individuele rechters hun eigen mening gaan vormen over het onderwerp. Dan krijg je wildgroei en dat willen we niet", aldus de Amerikanen.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.