Beheer

Infrastructuur
igh-end laptops met stijlvolle rekenkracht

High-end laptops met stijlvolle rekenkracht

Niet onverwacht laten de benchmarks van de fabrikanten nogal eens betere scores zien.

© CC0/Unsplash Rawpixel.com
23 juli 2019

We testten zes high-end laptops van evenveel fabrikanten. Behalve traditionele laptops komen ook hybride en convertibele laptops aan bod die tevens bruikbaar zijn als Windows 10-tablet.

De geteste laptops gebruiken mobiele Intel-microchips van de generaties Kaby Lake R (2017), Coffee Lake (2017) en Whiskey Lake (2018); allemaal variaties op de 6de-generatie Skylake-architectuur die van 2015 dateert. Later dit jaar wordt aan dit rijtje de Comet Lake-generatie toegevoegd. Apple, Fujitsu-Siemens en Dell ontbreken in deze review. De eerste twee fabrikanten lanceerden tijdens de reviewperiode nieuwe modellen waarvan nog geen samples beschikbaar waren. Dell vindt de Nederlandse markt blijkbaar niet meer zo heel belangrijk, want het leent niet langer reviewsamples uit aan journalisten in de Benelux.

Opgegeven versus gemeten autonomie

Fabrikanten hanteren hun eigen benchmarks en niet geheel onverwacht laten die nogal eens betere scores zien. Vooral bij de accuduur valt dit op. Gemiddeld is de met Futuremark PCMark 8 gemeten accuduur ongeveer de helft van de officiële fabrikantenwaardes. De nieuwe PCMark 10 Battery Benchmarks die UL eind mei vrijgaf, geven autonomiecijfers die meer aanleunen bij typische gebruiksscenario’s zoals kantoorwerk of het afspelen van video. We vermelden deze autonomiecijfers waar mogelijk voor het eerst, maar houden er nog geen rekening mee bij het berekenen van de eindscores, omdat deze nieuwe benchmark nog niet in definitieve versie beschikbaar was tijdens de test van een aantal laptops.

De testmethode

De prestaties meten we met UL Futuremark PCMark 8 en PCMark 10. Deze benchmarkprogramma’s gebruiken verschillende belastingscenario’s op basis van populaire applicaties (internetactiviteit, videoconferencing, zakelijke productiviteit, creëren van digitale inhoud). De grafische prestatie meten we met UL Futuremark 3DMark Professional Edition. Ook deze benchmark voert belastingscenario’s uit die gebaseerd zijn op echte video- en multimediafragmenten. Op basis van verschillende benchmarkcijfers berekenen we een gewogen prestatiescore. In de weging houden we in het bijzonder rekening met de softwareprestaties, de snelheid van het opslagsysteem, het gewicht en de autonomie en minder met de 3d-grafische prestaties. Vaak wordt dit soort laptops onderweg gebruikt, zodat gewicht, autonomie en veiligheidsvoorzieningen eveneens belangrijke selectiecriteria zijn.

Conclusie

De geteste laptops verschillen te zeer om een unieke testwinnaar uit te roepen. Het is een cliché, maar een slechte laptop zijn we in deze review niet tegengekomen. Het hangt sterk van uw behoeften af aan welk design en uitrustingsniveau u de voorkeur geeft. Acer, dat voor een relatief lage prijs veel kwaliteit levert, verdient een eervolle vermelding. We waren ook gecharmeerd door het mooie design van de HP-laptop, dit voor een al met al redelijke prijs. De convertibele laptop van HP combineert dat mooie design overigens met een uitstekende autonomie. Bij Asus en Lenovo kunt u terecht voor zeer snelle laptops, al houdt u dan best een stopcontact in de buurt.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!